Hlavní obsah

Kvalifikaci hrobníka získalo již 18 lidí

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice je již 18 kvalifikovaných hrobníků. Přitom ještě před rokem ministerstvo pro místní rozvoj hrobníky marně hledalo. Podle specialisty v tomto oboru Davida Stejskala je o kvalifikaci právě v posledním roce větší zájem než u jiných profesí. Přesto nelze říct, že by se lidé k hrobničení hrnuli.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Článek

„Strašlivý zájem není. Zavolá, napíše spousta lidí, ale často mají jiné představy,“ řekl Novinkám hrobník David Stejskal, který zájemce o kvalifikaci zkouší.

Podle něj nikdo z vážných uchazečů u zkoušky nepropadl. Zároveň však upozornil, že o kvalifikaci se hlásí i pochybné existence.

Ke zkoušce se například dostavil muž, který se sice pohřbíváním živí již mnoho let, přesto přišel bez náčiní, nevhodně oblečený a z termosky na čaj popíjel rum. Z těchto důvodů nebyl ke zkoušce ani připuštěn.

Složit zkoušku není jednoduchá věc. Podle Stejskala není možné odvést dobrou práci u zkoušky pod pět hodin. „Ve Vlachově Březí jsme strávili celý den. Než vykopete hrob, exhumujete ostatky. Taková dvanáctka šichta to byla,“ přiblížil náročnost profese hrobník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám