Hlavní obsah

Kůrovcová kalamita bude letos nejhorší v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná kůrovcová kalamita je největší v historii českých zemí. Kůrovec letos zřejmě napadne 12 až 15 milionů metrů krychlových dřeva po zhruba šesti milionech metrů krychlových loni. Na středečním Sněmu lesníků v Hradci Králové to řekl náměstek ředitele Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) pro výzkum Petr Zahradník.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Současná kalamita podle Zahradníka začala již v roce 2003 a do konce roku 2017 při ní kůrovec napadl přes 20 milionů metrů krychlových dřeva.

„Situace se permanentně zhoršuje, kromě sucha se projevují i další faktory jako nedostatek kapacit, špatný odbyt dřeva, snížená cena dřeva,” uvedl Zahradník. Likvidace kalamity podle něj bude trvat roky a oproti dřívějším kalamitám bude její zvládnutí v řadě ohledů složitější.

Kůrovcové kalamity na českém území
RokyDůvody kalamityObjem kůrovcem napadeného dřeva
1868 až 1878nezpracované polomy po vichřici na Šumavě6 mil. m³
1944 až 1952zanedbaná péče o lesy kvůli nedostatku pracovních sil a sucho v roce 19472,3 mil. m³
1983 až 1988polomy z let 1982-1984, suché roky 1982-19836,65 mil. m³
1993 až 1996abnormálně nízké srážky a extrémně vysoké teploty6,75 mil. m³
Zdroj: ČTK/Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti

Kalamitu lze podle Zahradníka rozdělit na tři etapy. První etapu v letech 2003 až 2004 spustilo abnormální sucho a dlouhé teplé léto v roce 2003. Druhou etapu odstartovaly orkány Kyrill a Emma v letech 2007 a 2008. Nynější etapa podle něj začala v roce 2015 po abnormálním suchu.

Odborník: Lesníci musí vysazovat pestřejší porosty

Podle Jiřího Remeše z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity musí lesníci nové porosty založit tak, aby lépe odolávaly současné klimatické změně.

„Musíme vytvářet lesy více odolné, s větší pestrostí v druhové skladbě a využívat i nepůvodních druhů dřevin, které vykazují vysoký potenciál adaptace,” řekl Remeš. Jako příklad uvedl využití douglasky tisolisté, která se podle něj již vysazuje v Německu či ve Francii.

Lesníci by však podle předsedy České lesnické společnosti Pavla Draštíka neměli rezignovat ani na vysazování smrku, který dokáže les ochránit před vyschnutím a úhynem lesních ekosystémů.

Pro rychlejší zvládnutí kalamity by se podle Zahradníka dala použít i takzvaná rajonizace lesů. Oblasti, které kůrovec zlikvidoval z 80 až 90 procent, by se nechaly být a těžařské kapacity z nich by se soustředily do míst, kde je ještě co zachránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám