Hlavní obsah

Křetínský se může stát většinovým vlastníkem West Hamu

Majitel Sparty Praha Daniel Křetínský se podle listu The Guardian může stát majoritním vlastníkem fotbalového klubu West Ham United. Opce na odkoupení většinového podílu v londýnském klubu je zahrnuta v původní smlouvě, díky které Křetínský získal 27procentní podíl ve West Hamu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Český miliardář se začátkem listopadu stal prostřednictvím své holdingové společnosti 1890 holdings, a. s., druhým největším akcionářem West Hamu a zároveň členem představenstva společně s kolegou Pavlem Horským.

Už tehdy se však spekulovalo o tom, že Křetínský se časem může stát majoritním vlastníkem klubu.

Křetínský koupil za pět miliard podíl ve fotbalovém West Hamu

Ekonomika

To nyní potvrdil server The Guardian, který uvádí, že Křetínský má ve smluvních dokumentech zakotvenou opci.

Ta mu dává možnost odkoupit podíl většinových vlastníků Davida Sullivana a Davida Golda za předem stanovenou částku. Její výši The Guardian neuvedl.

Částka se nezvýší ani v případě, kdyby se West Ham kvalifikoval v příští sezoně do Ligy mistrů. Opce nicméně není trvalá, ačkoliv klub konečné datum její platnosti nesdělil.

Podle médií však k možnému převzetí Křetínským nedojde minimálně do března 2023.

Nejbohatším člověkem v ČR je Kellnerová, Babiš se v žebříčku propadl

Ekonomika

Do té doby totiž platí podmínka, podle níž by museli současní majitelé Sullivan a Gold vyplatit 20 procent z prodeje vlastníkovi London Stadium, který své místo londýnskému celku v létě 2016 pronajal.

Tým „kladivářů“, v němž působí i čeští fotbaloví reprezentanti Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král, je aktuálně čtvrtý v tabulce anglické Premier League. V Evropské lize si West Ham ve čtvrtek zajistil postup ze skupiny do osmifinále.

Reklama

Výběr článků

Načítám