Hlavní obsah

Koruna znovu oslabila, ČNB pokračuje v intervencích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koruna v úterý oslabila vůči euru na hodnotu 27,70 Kč/EUR, což je nejnižší hodnota od března 2009. V pondělí zavírala na 27,55 Kč/EUR, během dne se ale dotkla hranice 27,60 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna stagnuje. Česká národní banka v této souvislosti oznámila, že pokračuje v intervencích, které mají udržet kurz kolem 27 Kč/EUR.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Bankovní rada se v úterý rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu 0,05 procent. Mluvčí ČNB Marek Petruš potvrdil i pokračování intervencí na trhu. Kurz kolem 27 Kč/EUR bude ČNB držet minimálně do počátku roku 2015, uvedl později guvernér banky Miroslav Singer.

Analytici od politiky ČNB neočekávali dnes ani celý příští rok žádnou změnu. Podle ekonomů stačí bance jen hlídat, aby se kurz koruny držel poblíž 27 Kč/EUR.

Během dopoledne koruna nejprve vylepšovala pondělní ztráty a mírně posilovala k 27,54 Kč/EUR. Po 11:00 však začala oslabovat a obchodování končila na 27,70 Kč/EUR.

Reklama

Související články

Kvůli slabé koruně podraží pneumatiky

Oslabení kurzu koruny vůči euru zdraží pneumatiky na českém trhu o pět až osm procent. Zvýšení cen přijde pravděpodobně v prosinci, vyplývá z informací...

Výběr článků

Načítám