Hlavní obsah

Koruna už měsíc vytrvale posiluje

Novinky, Bohumír Žídek

Česká měna dále pokračuje v posilování vůči svému evropskému protějšku. Jedno euro ve středu dopoledne vycházelo na 26,207 koruny. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz. Od konce minulého týdne koruna vůči euru posílila o 14 haléřů.

Článek

Vůči americké měně se české platidlo pohybuje kolem hranice 22 korun za dolar.

Navzdory aktuálnímu posilování je koruna výrazně slabší oproti svému letošnímu maximu. Toho dosáhla 17. února, kdy jedno euro vycházelo na 24,795. Česká měna je tak aktuálně slabší o více než 1,412 koruny, respektive o 5,7 procenta.

Podle analytika Raiffeisenbank byla koruna minulý týden poměrně klidná. „Pokračovala sice v načatém trendu postupování k silnějším pozicím, ovšem již výrazně mírnějším tempem, když z počátečních 26,43 Kč/euro za sedm dní došla k 26,35 Kč/euro,“ připomněl.

„Potvrzuje se tak pozorované uklidnění trhů, které se stále více kloní k vidině dohledného zkrocení pandemie a umírněnější geopolitiky po výměně v Bílém domě,” dodal Hradil.

Česká měna pokračuje v posilování, přesto je euro o 1,50 Kč dražší než v únoru

Ekonomika

„Z tuzemska korunu nerozházel ani poměrně dramatický průběh jednání o daňovém balíčku, který Poslanecká sněmovna schválila v podobě, která přinese poměrně výrazné snížení zdanění příjmů za cenu znatelného nárůstu deficitu veřejných financí,“ uzavřel analytik.

Korunu stejně jako další regionální měny investoři považují za riziková aktiva. Jsou proto podobně jako akcie náchylné na společenské a ekonomické otřesy a na růst napětí.

Že české měně nesvědčí nejistota, se projevilo při nástupu obou vln koronavirové krize. Hodnota měny se silně propadla ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si pak sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Později začala opět posilovat, v jednu chvíli se přiblížila dokonce k hranici 26 korun za euro. Se zhoršením epidemiologické situace v Česku však na podzim začala opět oslabovat.

Reklama

Související články

Koruna pokračuje v masivním posilování

Koruna pokračuje v masivním posilování vůči euru. Od začátku týdne si česká měna proti společnému evropskému platidlu připsala téměř 70 haléřů, respektive více...

Koruna vůči euru dál posiluje

Česká měna i na začátku týdne pokračuje v posilování vůči euru. Za první dva dny posílila o 23 haléřů na 26,43 koruny za euro. Vyplývá to z dat serveru...

Výběr článků

Načítám