Hlavní obsah

Koruna vůči euru dál posiluje

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna i na začátku týdne pokračuje v posilování vůči euru. Za první dva dny posílila o 23 haléřů na 26,43 koruny za euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz.

Článek

Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil vidí souvislost vývoje kurzu s výsledky amerických prezidentských voleb, v nichž dosavadního prezidenta Donalda Trumpa porazil bývalý viceprezident Joe Biden.

„Trhy si evidentně od sesazení Donalda Trumpa slibují návrat k větší předvídatelnosti globální politiky, což svědčí rizikovějším investicím,“ uvedl Hradil.

Korunu totiž stejně jako další regionální měny investoři považují za riziková aktiva. Jsou proto podobně jako akcie náchylné na společenské a ekonomické otřesy a na růst napětí.

Koruna pokračuje v masivním posilování

Ekonomika

„Další vzpruhu koruně dodalo čtvrteční zasedání ČNB, která nejen že navzdory spekulacím části trhu nesnížila sazby, ale zároveň v nové prognóze zachovala výhled na jejich zvýšení již v roce 2021,“ poznamenal Hradil.

„Naplňuje se tak náš předpoklad, že nedávná slabší korunová epizoda byla způsobena pouze přechodným nárůstem tržní nervozity,“ dodal analytik.

Že koruně nesvědčí nejistota, se projevilo při nástupu obou vln koronavirové krize. Hodnota měny se silně propadla ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si pak sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Později začala opět posilovat, v jednu chvíli se přiblížila dokonce k hranici 26 korun za euro. Se zhoršením epidemiologické situace v Česku však na podzim začala opět oslabovat.

Reklama

Související články

Koruna výrazně posiluje vůči euru

Koruna v posledních dvou dnech výrazně posiluje vůči euru. Ve středu odpoledne česká měna ve srovnání s úterým opět o něco zpevnila, když se kurz pohyboval...

Výběr článků

Načítám