Hlavní obsah

Koruna padá. Je nejslabší od května 2022

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě začátkem prosince se kurz koruny vůči euru pohyboval kolem 24,3 CZK/EUR. Od té doby ale česká měna citelně oslabuje a v pondělí odpoledne už se vrátila na hodnotu 25 CZ/EUR. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka lze za poklesem měny hledat více důvodů, ve čtvrtek navíc může oslabit ještě výrazněji.

Článek

V pondělí po 14. hodině koruna ztratila oproti předchozímu dni 0,2 procenta a její kurz činil 24,99 CZK/EUR. Česká měna je tak vůči jednotné evropské měně nejslabší od května 2022, uvádí server Patria.

Krátce po obědě koruna dokonce úroveň 25 korun za euro na chvíli překonala.

Hlavním důvodem poklesu koruny je podle Nováka očekávání ohledně čtvrtečního měnového zasedání České národní banky (ČNB). „Centrální bankéři pravděpodobně sníží úrokové sazby o 50 bazických bodů, tzn. že hlavní sazba poklesne ze současných 6,75 procenta na 6,25 procenta,“ řekl Novinkám.

Snížení úroků podpořila celá bankovní rada ČNB

Ekonomika

„Dalším důvodem, proč koruna dnes (úterý) oslabuje, je vývoj na eurodolaru, kde posiluje americký dolar. Neplatí to vždy, ale poměrně často ano, že pokud posiluje dolar vůči euru, tak koruna oslabuje vůči euru a samozřejmě o to víc vůči dolaru. A v neposlední řadě během dneška oslabují vůči euru i další středoevropské měny (HUF, PLN), takže se celý středoevropský region pohybuje momentálně společně jedním směrem,“ dodal Novák.

Podle analytika je celková nálada na finančních trzích nervózní: rostou výnosy amerických vládních dluhopisů a ve vzduchu visí hrozba korekce na akciových trzích. Pokud navíc ČNB skutečně sníží základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu a doručí holubičí výhled (uvolňování měnové politiky), tak by „koruna během týdne mohla oslabit ještě výrazněji nad hladinu 25 CZK/EUR“.

Peníze na dovolenou vyměňte co nejdřív. Koruna oslabí, shodli se analytici

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám