Hlavní obsah

Korekce na burze zesílila

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sestup pražské burzy pokračoval také ve středu, pokles některých titulů se prohloubil. Tlak prodejců však zatím brzdil zájem kupců. Podle odborníků o budoucím vývoji rozhodne situace na zahraničních akciových trzích, pokud budou významně oslabovat, nemohou české akcie dlouho odolávat.

Foto: Josef Zajíc

Les v běhu času 6.10.2014. Z výstavy, která proběhla o víkendu 4.-5.10.2014

Článek

Nejvíce oslabila Komerční banka, a to o 3,20 procenta na 2993 Kč. Obchodník s cennými papíry Patria Finance snížila doporučení pro akcie Komerční banky z "kupovat" na "držet". Akcie Komerční banky v posledních dnech již dosáhly cílové ceny Patrie 2960 Kč, za poslední tři měsíce posílily o 33 procent. Výrazněji oslabil ve středu také Český Telecom, který ztratil 2,11 procenta a uzavřel na 329,80 Kč. V růstu se zastavily akcie Philip Morris, když zpevnily jen o 0,03 procenta na 20 411 Kč, více však České radiokomunikace, které přidaly 4,38 procenta na 460,30 Kč. Index PX 50 klesl o 0,98 procenta na 801,7 bodu.

Akcie na velkých evropských burzách v průběhu dne mírně ztrácely, teprve v samém závěru se vzchopily. Nejvíce (o 13,6 procenta) oslabily cenné papíry francouzského strojírenského gigantu Alstom po zprávě, že náklady na jeho restrukturalizaci se zvýší a naopak se sníží zisky. Investoři přesouvali své prostředky do defenzívních titulů, jako je energetika, výroba a distribuce potravin a nápojů apod.

Zklamání přinesl propad indexu trhu Nasdaq těsně pod psychologickou hranici 2000 bodů v předchozí den. Účastníci trhu si možná připomněli čtyřleté výročí vrcholu tohoto trhu, kdy tento index dosáhl hranice 5000 bodů, ale zároveň zahájil dlouhý a rychlý sestup po krachu cen internetových a technologických akcií.

Telekomunikace oslabily

Technologickým titulům nepřály ani aktuální zprávy. Největší evropský telekomunikační operátor Deutsche Telekom oslabil o 1,8 procenta po informaci o ztrátě v posledním čtvrtletím související s vleklými potížemi při vývoji technických prostředků pro vybírání mýta na německých dálnicích, na kterém se podílí.

Investoři také reagovali na rekordní schodek v bilanci amerického zahraničního obchodu a na růst ceny ropy na světových trzích poté, co Saúdská Arábie oznámila snížení dodávek  na asijské a další významné světové trhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám