Hlavní obsah

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou může zvednout ceny benzínu a nafty

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rostoucí napětí mezi Ukrajinou a Ruskem a následně i mezi Ruskem a dalšími členy skupiny G8 se negativně odráží na rostoucí ceně ropy. Napjatá situace by mohla způsobit nárůst cen pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic. Záležet bude na tom, jak dlouho konflikt potrvá a jaký bude jeho další průběh.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ukrajina sice není žádný velký producent ropy, je ale tranzitní zemí, přes kterou vedou ropovody a plynovody. „Důležitost Ukrajiny v tomto směru se ukázala v roce 2009, kdy přestal přes Ukrajinu proudit plyn do střední a západní Evropy. V tu chvíli bylo například Slovensko téměř odříznuté od dodávek. Česko tehdy čerpalo dodávky z plynovodu Nord Stream,“ sdělil Novinkám analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. Přes Ukrajinu také vede jižní větev ropovodu Družba.

„Rusko je významným dodavatelem ropy především do zemí střední Evropy a obava z omezení či pozastavení dodávek se samozřejmě odráží na růstu ceny,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Prim tedy momentálně hraje politika.

Zatím však není růst cen ropy nijak dramatický, když cena za barel severomořské ropy Brent se aktuálně nachází lehce nad hladinou 110 dolarů. To v horizontu nadcházejících dvou až tří týdnů znamená podle Nováka zdražení na čerpacích stanicích spíše o haléře než o desítky haléřů.

„V případě další eskalace napětí však nelze vyloučit výraznější nárůst cen ropy, což by se samozřejmě negativně odrazilo i do cen pohonných hmot,“ doplnil Novák s tím, že o dalším vývoji rozhodnou nadcházející dny.

Více napoví čas

Stejně tak i podle analytika Jiřího Šimary ze společnosti Cyrrus bude klíčovým faktorem čas. „Pokud se situace na Ukrajině rychle uklidní, naše peněženky současný růst cen ropy nepocítí. Pokud ovšem politická krize přetrvá či bude nadále eskalovat, uvidíme pravděpodobně nárůst cen v desetihaléřích,“ odhaduje Šimara.

Analytik Kozub se domnívá, že pokud by nedošlo k uklidnění situace v horizontu týdne až dvou, určitě stoupnou v souvislosti s ropou i ceny pohonných hmot. „Jak moc ceny porostou, bude záviset jen na intenzitě politických problémů, které budou na Ukrajině panovat,“ dodal.

Růst v řádech desetihaléřů

Pokud se udrží světová cena ropy Brent nad hranicí 110 dolarů za barel, mohly by již tento měsíc podle ekonoma Pavla Sobíška z UniCredit Bank stoupnout ceny pohonných hmot o desetníky na litr. „Vzhledem k sezóně se zvýšení projeví spíš na ceně benzínu než nafty,“ informoval Sobíšek.

Ceny pohonných hmot reagují podle analytika Petra Báči z ČSOB na pohyby cen ropy zpravidla s týdenním až třítýdenním zpožděním. Současný růst ceny ropy není však nijak razantní a dopad na Česko je navíc částečně kompenzován posílením koruny vůči dolaru, ke kterému došlo v posledních dnech. „V současné chvíli je proto zaděláno z titulu událostí na Krymu pouze na mírný růst cen pohonných hmot v maximálně řádu desetihaléřů,“ domnívá se Báča.

Podle společnosti CCS, která dlouhodobě sleduje ceny pohonných hmot v Česku, stál v neděli litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 průměrně 36 korun, litr nafty pak vyšel na průměrných 36,13 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám