Hlavní obsah

Komerční banka vyplácí nečekaně vysoké dividendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komerční banka vyplatí z loňského zisku překvapivě vysoké dividendy. Akcionáři se na čtvrteční valné hromadě rozhodly, že za každou akcii si vyplatí 200 korun. To je pětinásobek toho, co firma vyplácela loni.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Zatímco lékaři akci podporují svým mocným knírem, který je symbolem celosvětové kampaně, sestry nosí po celý měsíc na šatech odznak s logem Movemberu.

Článek

Podle generálního ředitele Komerční banky Alexise Juana je dividenda výjimečná a už se nebude opakovat.

"Celková částka navržené dividendy dosahující výše 7,6 miliard korun představuje 82,1 procent nekonsolidovaného čistého zisku, který dle českých účetních standardů v roce 2003 dosáhl 9,26 miliard korun," uvedlo tiskové oddělení Komerční banky.

Většina peněz půjde většinovému majiteli banky, francouzské Société Générale. Dostane 120 miliónů eur.

Akcie Komerční banky na zprávu reagovaly posílením o čtyři procenta.

Banky se ve výši dividend liší

Česká spořitelna, největší česká banka podle počtu klientů, vyplatí z loňského zisku 7,6 miliardy dividendu 30 korun na akcii. Celkem tak na výplatu půjde 4,56 miliard korun. Drtivou většinu získá majoritní vlastník spořitelny, rakouská Erste Bank.

ČSOB vyplatí dividendu 9,7 miliardy korun, tedy 1900 korun na akcii. Její hlavní vlastník, belgická skupina KBC, z toho získá 90 procent.

Zahraničním vlastníkům se tak postupně vracejí investice do domácích bank. Podle odhadů některých analytiků získají zpět sumu, kterou za banky zaplatili, do deseti let.

Stát zinkasuje ČEZ

O výši dividend rozhodují i akcionáři ČEZ. Představenstvo firmy po konzultaci se státem, který je většinovým vlastníkem, navrhuje vyplatit na dividendách více než 4,7 miliard korun. Na akcii tak připadne osm korun. ČEZ měla loni nečekaně vysoký zisk 13,9 miliard.

Kolik vyplatí na dividendách jednotlivé firmy
společnostvýplata na akciicelkem
ČSOB1900 Kč9,7 mld. Kč
Komerční banka200 Kč7,6 mld. Kč
Česká spořitelna30 Kč4,6 mld. Kč
Česká pojišťovna670 Kč2 mld. Kč
ČEZ*8 Kč4,7 mld. Kč
Český Telecom*17 Kč5,5 mld. Kč
PVT1530 Kč1,2 mld. Kč
*pozn: navržená výše dividendy

Reklama

Související témata:

Související články

Akcie Telecomu obnovily růst

Český akciový trh po jednodenní přestávce pokračoval v růstu. Zájem investorů se soustředil na akcie Českého Telecomu a Komerční banky. Podle analytiků...

Výběr článků

Načítám