Hlavní obsah

Akcie Telecomu obnovily růst

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český akciový trh po jednodenní přestávce pokračoval v růstu. Zájem investorů se soustředil na akcie Českého Telecomu a Komerční banky. Podle analytiků společnosti Patria Finance o růstu kursu Telecomu rozhodla silná zahraniční poptávka, titulu pomohl komentář finančního ředitele firmy z předchozího dne ohledně možné dividendy.

Foto: Martin Němec

Výrobní linku v Jedousově na Pardubicku loni opustilo 110 tisíc metrů čtverených stavebních panelů ze slámy.

Článek

Český Telecom může na výplatu dividend v letošním roce použít nerozdělený zisk z minulých let ve výši 6,64 miliardy korun, což by odpovídalo asi 20 Kč na akcii. Finanční ředitel firmy Juraj Šedivý připomněl, že o případné výplatě dividendy musí rozhodnout akcionáři na valné hromadě. Ta se má uskutečnit v červnu. Telecom ve středu posílil o 2,75 procenta na 351,50 Kč.

Komerční banka dosáhla v závěru seance prodejní ceny na úrovni 3 400 korun, nakonec však uzavřela na 3 388 Kč s přírůstkem 1,32 procenta. Ostatní tituly ve SPAD posílily méně s výjimkou ČEZ, který oslabil o 0,79 procenta na 193,60 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,80 procenta na 848,7 bodu.

Evropa

Evropským akciím se dařilo téměř po celý den, v závěru seancí na velkých burzách ale oslabily po slabém zahájení obchodů na amerických akciových trzích. Největší světový výrobce mobilů, finská Nokia, oslabil o dalších 1,2 procenta. K vlivu oznámení o poklesu prodeje mobilů se přidaly tři snížení ratingu od Goldman Sachs, Deutsche Bank a Credit Suisse First Boston.

Francouzská cateringová skupina Sodexho Alliance, která podniká také v ČR, oslabila o 3,4 procenta po zprávě, že zisky v první polovině jejího fiskálního roku klesnou o 4,5 procenta.

Zisky německo-americké automobilky DaimlerChrysler se letos zvýší jen mírně, ale v letech 2005 a 2006 to mají být již podstatnější přírůstky, prohlásil šéf firmy Jürgen Schrempp. Podle něj se Mercedesům stále daří vést ve své skupině vozů, hospodaření americké části firmy se pomalu zlepšuje. Čerstvé údaje však nasvědčují, že pokles světového prodeje vozů Mercedes se v březnu nezastavil. Divizi Mercedes Car Group klesl v březnu odbyt o 1,8 procenta.

Americké burzy zahájily oslabením po zprávě, že přední světový výrobce hliníkových slitin Alcoa dosáhl nižšího než předpokládaného zisku a po již třetím varování před nižšími zisky výrobce pevných počítačových disků Seagate za sebou v posledních třech měsících.

Související témata:

Výběr článků

Načítám