Hlavní obsah

Komerční bance vzrostl v prvním pololetí zisk o 17,4 procenta na 5,258 miliardy korun

Praha

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v prvním pololetí meziročně o 17,4 procenta na 5,258 miliardy korun. Provozní výnosy se naopak snížily o 1,8 procenta na 14,805 miliardy.

Foto: Komerční banka

Komerční banka

Článek

Výsledky jsou podobně jako loni ovlivněné pandemií covidu-19. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, dnes konsolidované hospodářské výsledky oznámila v tiskové zprávě.

Představenstvo banky chce svolat ve čtvrtém čtvrtletí mimořádnou valnou hromadu. Má rozhodnout o rozdělení prozatímní dividendy ze zisků z let 2019 a 2020, které byly zadrženy kvůli regulačním omezením souvisejícím s pandemií.

Vedení společnosti očekává, že provoz KB zůstane ziskový i v roce 2021, uvedla banka.

Raiffeisenbank i UniCredit Bank hlásí dvouciferný růst zisků

Ekonomika

Komerční bance v prvním pololetí klesly čisté úrokové výnosy o 8,2 procenta na deset miliard, navzdory tomu že objem úvěrů a vkladů se zvýšil. Důvodem je prudký pokles úrokových sazeb v první polovině loňského roku.

„Čisté poplatky a provize se zlepšily o 6,3 procenta na 2,8 miliardy Kč, díky oživení ekonomické aktivity a příjmů z křížového prodeje,” uvedla banka.

Úvěry klientům stouply o 4,7 procenta na 708,1 miliardy korun, hlavně vlivem růstu hypoték, které se zvýšily o 8,9 procenta.

Spotřebitelské úvěry naopak kvůli nejistotě a omezením souvisejícím s pandemií poklesly o 0,6 procenta. Vklady klientů se meziročně zvýšily o 11 procent na 996,9 miliardy Kč.

„Převládající nejistota ovlivnila zejména nezajištěné spotřebitelské půjčky a klienti z obchodních segmentů omezovali nebo odkládali své investiční projekty, a tedy požadovali méně dlouhodobého financování,” uvedla banka.

Moneta zvýšila zisk o pětinu na 1,43 miliardy

Ekonomika

Hypotéky naopak zůstaly silné, protože je podporovaly nízké úrokové sazby a lidé stále vnímají bydlení jako bezpečné aktivum.

Ke konci června měla banka zhruba 2 244 000 klientů. V meziročním srovnání to byl pokles o 68 tisíc klientů.

Komerční banka patří mezi přední bankovní instituce v ČR i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,35 procenta. S akciemi KB se obchoduje na pražské burze.

Société Générale se v letošním druhém čtvrtletí vrátila k zisku 1,44 miliardy eur (36,7 miliardy Kč) po ztrátě 1,26 miliardy eur loni.

Hospodaření podpořily nižší náklady na špatné úvěry a oživení v domácí divizi běžných bankovních služeb. Banka nyní očekává, že letos výnosy zvýší ve všech divizích, včetně divize drobných bankovních služeb ve Francii.

Banky obnoví výplaty dividend

Ekonomika

Také konkurenčním bankám zisky v Česku rostou. České spořitelně stoupl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 43,4 procenta na 6,6 miliardy korun, Raiffeisenbank o 26 procenta na 1,69 miliardy korun.

Monetě Money Bank vzrostl v tomto období konsolidovaný čistý zisk meziročně o 18,3 procenta na 5,38 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám