Hlavní obsah

Banky obnoví výplaty dividend

Jakub Svoboda, Právo, Jakub Svoboda

Ve vedeních tuzemských bankovních domů se stále více hovoří o obnovení výplat dividend, které loni uťaly obavy centrální banky z dopadů pandemie. Česká národní banka (ČNB) ústy svého guvernéra Jiřího Rusnoka nyní připouští, že jim výplatu alespoň části podílů ze zisku při splnění určitých podmínek zřejmě povolí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Držíme doporučení Evropské rady pro systémová rizika. To znamená, že jsme drželi nějaká omezení a teď jsme řekli bankám, že máme určitý vzorec, podle kterého budeme akceptovat výplatu části dividend, které jsou nakumulovány v jejich nerozdělených ziscích,“ řekl Právu Rusnok.

Banky mají velké přebytky kapitálu. Nějaké dividendy se letos určitě vyplácet budou
Jiří Rusnok

ČNB banky za to, že její doporučení nevyplácet dividendy dodržují, loni opakovaně pochválila. V jiných odvětvích ekonomiky se sice dividendy vyplácely, ale podstatně méně než v předchozích letech.

Zatímco v roce 2019 si zahraniční vlastníci tuzemských firem rozdělili ze svých zisků v Česku 330,6 miliardy korun, loni to bylo 190,3 miliardy Kč. Z velkých firem loni vyplácela dividendy například společnost O2 ze skupiny PPF. Letos od ledna do května činil odliv dividend podle předběžných výsledků ČNB 35,2 miliardy Kč.

Raiffeisenbank i UniCredit Bank hlásí dvouciferný růst zisků

Ekonomika

O tom, kolik budou smět svým vlastníkům letos odvést, jedná ČNB s každou bankou zvlášť. „Hodnotíme její rizikovou situaci, kapitál a podle toho stanovíme, podle pravidel a vzorce, který banky znají, kolik by mohly ze zadrženého zisku čerpat a jestli to bude maximum, který vzorec umožňuje, nebo jestli to bude méně,“ doplnil guvernér s tím, že jednání s bankami začala teprve nedávno, protože se čekalo na auditované hospodářské výsledky.

„Určitě se v tomto roce nějaké dividendy vyplácet budou. Nabádáme však k obezřetnosti, doba je nejistá, rozhodně to nebudou žádné mnohaleté kumulované zisky, žádné rekordní dividendy. Ale vzhledem k tomu, že domácí banky jsou zdravé a v naprosté většině případů mají velké přebytky kapitálu, tak se určitě nějaké dividendy v případě některých bank vyplácet budou,“ dodal Rusnok.

Banky svoji dividendovou politiku zatím nechtějí většinou komentovat. Například valná hromada Moneta Money Bank ale už na konci dubna rozhodla, že banka dividendu ze zisku za loňský rok nevyplatí a zahrne jej do kapitálu banky.

Moneta zvýšila zisk o pětinu na 1,43 miliardy

Ekonomika

Převedení celého zisku roku 2020 na účet nerozděleného zisku minulých let odsouhlasila i výroční valná hromada Komerční banky (KB). Její představenstvo pak oznámilo, že je připraveno ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku svolat mimořádnou valnou hromadu, která o rozdělení dividend v objemu schváleném regulátorem rozhodne.

Čtveřice největších bank v Česku, kam patří Česká spořitelna, ČSOB, KB a UniCredit Bank, loni vydělala 31,7 miliardy Kč. Proti předloňskému roku to byl propad o 30,5 miliardy Kč, tedy zhruba na polovinu. Letos v prvním čtvrtletí tato čtveřice vydělala osm miliard Kč, což je proti stejnému období loni propad o jednu miliardu. Nyní jejich zisky ale už zase rostou.

ECB omezení zruší od října

Prakticky stejnou politiku jako ČNB v otázce dividend zaujala také Evropská centrální banka (ECB). Loni vyzvala banky v eurozóně, aby nevyplácely dividendy a neprováděly odkupy svých akcií a zvýšily tak svou schopnost absorbovat ztráty a poskytovat úvěry v době koronakrize. V prosinci určila, aby v prvních třech čtvrtletích letošního roku na dividendy a zpětné odkupy nevynaložily banky více než 15 procent zisků z předchozích dvou let.

Směnárník nanosil do banky 90 miliard v kufříku, praní špinavých peněz se neprokázalo

Krimi

Předminulý týden však ECB rozhodla, že omezení pro výplatu dividend a zpětné odkupy od začátku října zruší. Ukončí tak krizové opatření, kterým tlačí banky v eurozóně k tomu, aby si držely kapitál, napsala agentura Reuters.

ČNB se o svém dalším postupu teprve rozhodne. „ČNB se účastní diskusí v rámci ESRB (European Systemic Risk Board - Evropská rada pro systémová rizika) a v návaznosti na jeho rozhodnutí, které se očekává v září, zvolí svůj vlastní postup. Další přístup ČNB bude nicméně zohledňovat rizikový profil příslušné instituce,“ řekla Právu mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám