Hlavní obsah

Koalice v případě zamítnutí DPH uvažuje o legislativní nouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud Sněmovna v úterý nepřijme zákon o DPH, přijdou zřejmě vládní poslanci s náhradní variantou. Předseda klubu ČSSD Petr Ibl uvedl, že vláda by zřejmě připravila novelu, která by obsahovala jen změny požadované EU a tu by poslancům předložila ve stavu legislativní nouze.

Foto: Zdeňka Kalová

Na začátek nové sezóny 2015 se litomyšlský zámek opět ozdobí tisíci květů.

Článek

To by umožnilo velmi rychlé přijetí novely tak, aby mohla začít platit ke dni vstupu země do EU, tedy 1. května. Takovou variantu je ochotna akceptovat i opoziční ODS.

Ibl si postěžoval, že jednání s opozičními stranami nikam nevedou. "Jednali jsme se všemi, ale více méně neúspěšně," řekl. Vládě navíc bude zřejmě chybět jeden hlas, a to ministra zahraničí Cyrila Svobody, který je po autonehodě v péči lékařů. K přehlasování prezidentského veta potřebuje koalice nejméně 101 hlas. Podporu ale naopak přislíbil vyloučený poslanec ODS Petr Kott, proslavený svými aférami s alkoholem ve Sněmovně.

Ibl předpokládá, že Sněmovna o předloze vetované prezidentem Václavem Klausem bude v úterý hlasovat a výsledek může být i negativní. Pak by přišla na řadu varianta s novým zákonem a legislativní nouzí. "Pokud by se ten nový zákon týkal pouze a striktně našich závazků s Evropskou unií, tak by se o tom dalo uvažovat," řekl poslanec ODS Martin Kocourek.

Ve stavu legislativní nouze může sněmovna určitý návrh zákona projednat a schválit rychleji než v obvyklých termínech, kdy tři čtení předloh trvají čtvrt roku i déle. Stav legislativní nouze využila sněmovna několikrát. Naposledy před rokem při schvalování zákona o soudech a soudcích.

Reklama

Související články

Vláda protlačila změny DPH i Senátem

Senát navzdory úsilí opozice schválil nový zákon o dani z přidané hodnoty. Základní sazba daně se sníží z 22 na 19 procent. Do ní se ale ze snížené...

Prezident Klaus vetoval zákon o DPH

Prezident Václav Klaus v pátek vetoval zákon o dani z přidané hodnoty (DPH). Koaliční vláda Vladimíra Špidly s ním přitom počítá ve své reformě veřejných...

Výběr článků

Načítám