Hlavní obsah

Koalice: Klausovo veto zákona o DPH přehlasujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci s největší pravděpodobností přehlasují veto prezidenta Václava Klause u zákona o DPH. Poslanci tvrdí, že budou hlasovat stejně, jako při únorovém schvalování zákona ve Sněmovně. Pro předlohu byli tehdy všichni přítomní koaliční poslanci, tedy i včetně takzvaných rebelů z řad ČSSD a US-DEU.

Foto: Marian Kajzer

Marek Gajdoš

Článek

"Nemyslím, že zákon je ideální. Jeho neschválení by ale znamenalo pro ČR velké problémy ve vztahu k EU. Budu tedy hlasovat pro přehlasování prezidentského veta, aby zákon vstoupil v platnost," řekl v pátek Novinkám poslanec Tomáš Vrbík (klub US-DEU).

Ekonomický expert ODS Martin Kocourek bez dalších podrobností řekl, že ODS zákon nepodpoří. "ODS se zachová jako vždy, budeme hlasovat proti zákonu, v souhladu s prezidentským vetem. Hysterie kolem zákona je důsledkem toho, že vláda spojila se zvyšováním daní i technické změny v zákonu, které souvisejí se vstupem země do EU," řekl Novinkám šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Prezident Klaus vetoval zákon o DPH
celý článek

Jednoznačnou podporu bude mít zákon zřejmě mezi poslanci ČSSD. "Předpokládám, že zákon podpoříme," řekl předseda jejich klubu Petr Ibl. Není si přitom vědom, že by vůči zákonu o DPH byla mezi poslanci ČSSD nějaká opozice. Pro předlohu budou hlasovat i lidovci.

Zákon ovšem nepodpoří poslanci KSČM. Řekl to předseda jejich poslanců Pavel Kováčik. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček soudí, že vládní koalice udělá všechno proto, aby novelu znovu prosadila.

Hlasování nejdříve 20. dubna

O novele zákona o DPH by Sněmovna mohla hlasovat nejdříve v úterý 20. dubna. Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že již obdržel prezidentovo rozhodnutí a že chce, aby dolní komora o předloze znovu jednala co nejrychleji. Podle jednacího řádu však může Sněmovna o vetované novele hlasovat nejméně za deset dnů, tedy nejdříve právě 20. dubna. Sněmovna a její orgány by o přesném termínu nového hlasování měly rozhodnout příští týden.

Pokud by Sněmovna hlasovala o novele 20. dubna nebo následující dny, a schválila ji, současně by odstranila jednu komplikaci - kdyby totiž předloha nevyšla ve Sbírce zákonů nejpozději 24. dubna, podnikatelé by podle platné úpravy museli o den později zaplatit padesátiprocentní zálohu na DPH.

Zákon o DPH je složitý a pokud se do poslední chvíle neví, zda bude schválen, může to destabilizovat podnikatelskou sféru, upozornil Petr Hruška z poradenské společnosti České daně. Podle něj je pravděpodobné, že podnikatelé budou muset 25. dubna zaplatit mimořádnou 50procentní zálohu na DPH, se kterou počítá dosavadní zákon. Poslanci tuto zálohu kvůli obrovské nevoli podnikatelů vyškrtli, pokud se však nový zákon o DPH nepodaří schválit, budou ji muset firmy nakonec zaplatit.

Reklama

Související články

Poslanci schválili změnu sazeb DPH

Od prvního května zdraží restaurační služby, naopak vodné, vstupenky a časopisy zdražovat nebudou. Poslanci totiž na svém čtvrtečním zasedání schválili vládou...

Vláda protlačila změny DPH i Senátem

Senát navzdory úsilí opozice schválil nový zákon o dani z přidané hodnoty. Základní sazba daně se sníží z 22 na 19 procent. Do ní se ale ze snížené...

Prezident Klaus vetoval zákon o DPH

Prezident Václav Klaus v pátek vetoval zákon o dani z přidané hodnoty (DPH). Koaliční vláda Vladimíra Špidly s ním přitom počítá ve své reformě veřejných...

Výběr článků

Načítám