Hlavní obsah

Vláda odložila jednání o minimální mzdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministři se na svém středečním zasedání neshodli na návrhu ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha o zvýšení minimální mzdy o 700 korun na částku 6900 korun. Zástupcům lidovců a unionistů se však částka zdá vysoká a chtějí iniciovat další jednání.

Foto: Markéta Sýkorová

Ilustrační foto

Článek

Jako příliš vysoké zvýšení vidí Škromachův návrh i podnikatelé, zatímco odboráři požadují růst vyšší. Vládě ministr návrh předkládal po jednání se zástupci obou skupin. Ti se však neshodli na žádném kompromisu a tak šel na jednání vlády původní návrh ministerstva. Škromacha tak příští týden čekají koaliční jednání. Naproti tomu se zástupci odborů a zaměstnavatelů bude vláda jednat o návrhu zákona o nemocenském pojištění, jehož projednávání bylo rovněž přerušeno.

Dílčí úspěch mohou slavit vojáci. Vláda totiž dala zelenou plánu ministra obrany na nákup 240 transportérů ve výši 25 miliard korun v horizontu příštích devíti let. Ačkoliv ministři rozhodli o této zakázce jako o strategické a tudíž se na ní nevztahuje povinnost vyhlášení výběrového řízení. Armáda veřejnou obchodní soutěž přesto vyhlásí.

Kabinet na středečním zasedání schválil návrh novely rozpočtových pravidel a zákonů o státních fondech, které zavedou závazné tříleté výdajové rámce pro státní rozpočet a státní fondy. Podle návrhu ministerstva financí by tak stát napříště nově sestavoval rozpočet na následující rok a zároveň závazně určil rozpočtové stropy na další dva roky, stejně tak i fondy. O přijetí návrhu novely informoval novináře na tiskové konferenci pozdě večer ministr financí Bohuslav Sobotka.

Související články

Výběr článků

Načítám