Hlavní obsah

Koalice hledá, jak ušetřit 70 miliard. Na velké části změn je shoda, řekl Jurečka

• Aktualizováno

Na velké části změn v rámci konsolidačního balíčku je podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) shoda. Koalice o změnách jedná v úterý a měla pokračovat do konce týdne. Balíček přinese změny v daních a rozpočtové škrty. Měl by snížit deficit rozpočtu o 70 miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání vlády minulý týden. Zleva Vít Rakušan, Michal Šalamoun, Pavel Blažek, Zbyněk Stanjura, Vlastimil Válek a Jozef Síkela

Článek

Soubor navrhovaných opatření vláda představí v polovině května.

„Počítáme, že by se opravdu tento týden měla odehrát všechna ta podstatná jednání ke konsolidačnímu balíčku, abychom prostě dokázali mít finální koaliční shodu. Vzhledem k tomu, že jednání probíhají už několik měsíců, řadu týdnů, mnoho věcí už máme odpracováno,“ řekl Jurečka.

„Na velké části z nich je dohoda. Předpokládám, že tento týden bychom na pracovní úrovni měli dotáhnout i ty věci, u kterých zbývá dohodu uzavřít,“ dodal.

Návrhy na vyšší zdanění bohatších lidí štěpí koalici

Ekonomika

Takzvaná K15, kterou tvoří trojice politiků z každé vládní strany, se vrátila k jednání v úterý odpoledne. Minulé úterý o změnách debatovala šest hodin.

Šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný pak novinářům řekl, že se jednání posouvají a debata se vede asi o 60 položkách konsolidačního balíčku.

Snižovat dotace a změny v daních

Stanjura už dříve uvedl, že by chtěl snižovat státní dotace za desítky miliard. Navrhoval sloučení dvou snížených sazeb DPH i přesun některých položek mezi sazbami.

Podle dostupných informací by se mohla zrušit řada daňových výjimek jako třeba sleva na nepracující manželku či zavést nemocenské pojištění pro zaměstnance.

Podle Stanjury projednávaná opatření vycházejí ze stanovisek jednotlivých koaličních stran a z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Ta navrhla soubor 12 kroků na straně výdajů a 17 na straně příjmů celkem za 200 miliard korun.

Doporučovala návrat sazby daně z příjmu na výši před zrušením superhrubé mzdy, zrušení státní podpory stavebního spoření a některých daňových výjimek, zpoplatnění vysokých škol, snížení počtu policistů, omezení dotací v zemědělství nebo zkrácení rodičovské.

Ne všechny tyto změny ale přes politiky projdou. Řeč není například o školném. Proti návratu danění příjmů ze superhrubé mzdy se zase staví ODS.

Přehodnocení výdajových paušálů

Stanjura opakovaně řekl, že většina úsporných opatření by měla být na výdajové straně a vláda se zavázala nezvyšovat celkové daňové zatížení.

Jurečka už dříve uvedl, že si dovede představit třeba zvýšení daní u vyšších příjmů. Podle něj by bylo na místě u některých oborů i případné přehodnocení výše výdajových paušálů.

Srovnat by se mělo, zda jsou nastaveny objektivně a odpovídají realitě a nákladovosti živnosti, uvedl vicepremiér. „Podotýkám, to je věc někdy v budoucnu, ne teď aktuálně,“ dodal Jurečka.

Co konkrétně budou změny obsahovat, není jasné, veškeré informace, které unikly, koalice posléze zpochybnila s tím, že jde pouze o návrhy.

Bartoš: Na platy lidí ani DPH nesahejme

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám