Hlavní obsah

Klaus přijme odcházející členy rady ČNB a jmenuje nové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pátek hodlá obměnit bankovní radu České národní banky. Nejprve se setká s těmi členy, jimž končí funkční období, poté by měl jmenovat nové vedení. Na obchodování s korunou by obměna vedení centrální banky neměla mít vliv.

Foto: NPÚ

Eggenberský zlatý kočár

Článek

Mandát v sobotu vyprší čtyřem členům bankovní rady, včetně guvernéra Zdeňka Tůmy. Zatímco Tůma by měl podle neoficiálních informací v čele ČNB zůstat dalších šest let, viceguvernér Oldřich Dědek a členové Pavel Štěpánek a Pavel Racocha v radě zřejmě skončí.

Novými členy vedení banky by se z rozhodnutí Klause měli stát ekonom Miroslav Singer, Robert Holman z Vysoké školy ekonomické a bývalý šéf České konsolidační agentury Pavel Řežábek. "Mým záměrem je garantovat kontinuitu měnové politiky," vysvětlil nedávno prezident.

Hlavním úkolem ČNB je zabezpečovat cenovou stabilitu na českém trhu. Cílem centrální banky je udržet inflaci pod kontrolou kolem tří procent. Současná nízká inflace ale vybočuje z pásma, v němž by ji banka ráda viděla, což spolu s posilující korunou vytváří prostor pro další pokles úrokových sazeb, míní analytici. Nové vedení ČNB se bude poprvé zabývat nastavením úroků na zasedání 24. února. 

Noví členové bankovní rady ČNB

Robert Holman (51 let) - Vystudoval VŠE)v Praze, obor ekonomika zahraničního obchodu. V období 1978 až 1984 pracoval v podnicích zahraničního obchodu. Od roku 1984 je učitelem na VŠE, kde přednáší ekonomii a dějiny ekonomických teorií a vede katedru ekonomie. V roce 1997 byl jmenován profesorem v oboru ekonomická teorie. Je dlouholetým ekonomickým poradcem současného prezidenta Klause.

Pavel Řežábek (44 let) - Absolvoval VŠE v Praze, obor ekonomicko-matematické výpočty. V roce 1984 nastoupil ve společnosti Potraviny SK v Příbrami, v letech 1991 až 1995 byl jednatelem společnosti T.IMC, s.r.o. Poté působil krátce jako auditor v Agrobance a jako poradce a konzultant v BSA. V roce 1996 nastoupil do Konsolidační banky na pozici ředitele odboru vnitřního auditu a kontroly. Od května 2001 byl předsedou bankovní rady a generálním ředitelem banky. V čele její nástupnické organizace České konsolidační agentury byl od září 2001 do března 2004.

Miroslav Singer (36 let) - Absolvoval VŠE v Praze, obor ekonometrie a operační výzkum. Posléze získal titul na Pittsburské univerzitě v USA. Pracoval v Centru pro ekonomický výzkum a univerzitní vzdělání na Karlově Univerzitě a později v České pojišťovně jako místopředseda dozorčí rady a člen představenstva. Od roku 1996 do roku 2001 působil v Expandia investiční společnosti. Do konce loňského roku byl ředitelem v oddělení finančního a kapitálového poradenství PricewaterhouseCoopers.

Podle ekonomů se dá předpokládat, že noví členové budou zastánci dalšího uvolnění měnové politiky. "Na rozdíl od dosavadního viceguvernéra Dědka, který zdůrazňoval především výhody přijetí eura, budou zřejmě novými členy bankovní rady více akcentovány nevýhody," myslí si hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám