Hlavní obsah

Ministerstvo financí a ČNB se přou o datum přijetí eura

– PRAHA

Ministerstvo financí plánuje, že ČR přijme jednotnou měnu euro v roce 2010. Česká národní banka (ČNB) slovy viceguvernéra Luďka Niedermayera dala v úterý poprvé najevo, že země euro v tomto termínu zřejmě přijmout nestihne a česká koruna skončí později, než si vláda myslí.

Foto: archiv autora

Jana Brejchová a Vlastimil Brodský v komedii Hodíme se k sobě, miláčku...?

Článek

Niedermayer v úterý prohlásil, že při současném tempu snižování rozpočtového deficitu se ČR eura do roku 2010 nedočká. "Naděje na to, že by naše země jasně splnila požadavek deficitu do let 2009-2010, nejsou příliš vysoké," řekl Niedermayer.

Ministr financí Bohuslav Sobotka hned reagoval. Chce, aby mu ČNB vysvětlila, jak na svá prohlášení přišla. "Ministr financí požádá guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu o vysvětlení, zda je zpochybnění přijetí eura v roce 2010 ze strany viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera jeho osobním názorem či jde o změnu postoje ČNB," informoval mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Chystané změny v ČNB

Česká národní banka ústy guvernéra už několikrát upozornila, že ČR přijme euro ze všech nově přistoupivších států zřejmě až v poslední vlně, tedy v roce 2010. Právě kvůli vysokých schodkům veřejných financí. "Horizont jsme stanovili společně s vládou, je to primární rozhodnutí politiků," řekl Tůma v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1. Nyní je to poprvé, co ČNB dala najevo, že i tento termín je ohrožen.

Guvernér Zdeněk Tůma se před časem sešel s prezidentem Václavem Klausem, který se svým skeptickým postojem vůči jednotné měně netají. Na konci roku vyprší mandát čtyřem členům bankovní rady a Klaus jmenuje má možnost jim mandát buď prodloužit nebo jmenovat členy nové. V médiích se prezident netajil tím, že by rád dosadil do ČNB lidi, kteří se do přijetí eura tolik nehrnou. Tůma už vyjádřil přání, že by v ČNB rád zůstal.

Deficity rozpočtu kritizuje i Evropská centrální banka

K tomu, jak jsou členské státy stojící mimo eurozónu připraveny na přijetí jednotné měny se ve středu vyjádřila i Evropská centrální banka (ECB). S argumentem nadprůměrně vysokého schodku rozpočtů se ztotožňuje.

Podle ECB by ČR měla také ještě zlepšit strukturu sociálních dávek a také fungování trhu práce. Měla by také změnit zákon o České národní bance a posílit nezávislost členů bankovní rady. Starosti ECB nedělá vývoj inflace, ta v ČR rostla jen pomalu.

Země ucházející se o přijetí eura musí mít mimo jiné rozpočtový deficit do tří procent hrubého domácího produktu. Česká vláda předpokládá pro příští rok snížení schodku jen na 4,7 procenta z letošních plánovaných 4,8 procenta a na tři procenta se chce dostat v roce 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám