Hlavní obsah

Kim Kardashianová poslala milion dolarů na pomoc Karabachu, přidávají se i další

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé početné arménské diaspory, mezi něž se řadí i celebrita Kim Kardashianová Westová, věnují značné finanční obnosy, aby pomohli své domovině, kterou nyní zasáhl konflikt o Náhorní Karabach. Kardashianová oznámila, že darovala milion dolarů (23,2 milionu korun) Arménskému fondu (Armenia Fund) se sídlem v Los Angeles.

Foto: Profimedia.cz

Kim Kardashianová (vlevo) na aktuálním snímku s Paris Hiltonovou

Článek

Arménský fond je nezisková organizace, která shromažďuje prostředky na humanitární potřeby a rozvojovou pomoc Arménii a mezinárodně neuznané Republice Arbach v oblasti Náhorního Karabachu s převážně arménským obyvatelstvem.

Také fotbalista Henrich Mchitarjan, který hraje v italském klubu AS Řím a je ambasadorem Dětského fondu OSN (UNICEF), vyzval k posílání finančních příspěvků a na Twitteru mimo jiné apeloval na Rusko, Francii a Spojené státy, aby se zasadily o mír, a předešly tak humanitární katastrofě.

Foto: Reuters

Zničené domy ve Stěpanakertu, hlavním městě Náhorního Karabachu

Zatímco samotná Arménie má méně než tři miliony obyvatel, v zahraničí podle odhadů žije asi osm milionů etnických Arménů, uvedla agentura Reuters.

Česko zrušilo embargo na vývoz zbraní do Turecka, které podporuje Ázerbájdžán v Náhorním Karabachu

Ekonomika

„Arménská diaspora je malá, ale její jednota je naše silná stránka,” řekl agentuře 26letý Derenik, který má arménské kořeny, ale narodil se a vyrostl v Londýně. „Současná situace Armény znepokojuje, bojíme se na dálku, darování peněz je způsob, jak dojít určitého vnitřního klidu,” dodal.

Derenik je toho názoru, že Ázerbájdžán, který disponuje ropným bohatstvím a těší se podpoře Turecka, má před Arménií náskok jak ve finančních, tak vojenských prostředcích.

Objem tureckého exportu vojenského materiálu do Ázerbájdžánu se letos oproti stejnému období předešlého roku šestkrát zvýšil.

SPECIÁL: Karabach – Bitva o Černou zahradu

Speciály
Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 tisíc mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků. V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje území za okupované.
Boj se od té doby několikrát znovu rozhořel. Naposledy boje vypukly na podzim 2020. Podle expertů Amnesty International Ázerbájdžán při ostřelování měst v Náhorním Karabachu použil zakázané kazetové bomby.
Kazetové bomby se skládají z kazety (kontejneru), který obsahuje menší druh munice, například drobné časované bombičky nebo miny. Ty jsou často načasovány tak, aby se aktivovaly až po delší době po bombardování, a zranily tak velké množství lidí.
Odhaduje se, že pět až 20 procent kazetových bomb neexploduje a stává se hrozbou pro civilní obyvatelstvo, uvádí Amnesty International.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám