Hlavní obsah

Když klesají ceny, spotřeba nestoupá

Novinky, Jiří Vavro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když klesají ceny, radost mohou mít spotřebitelé. To ale pouze v případě, když ceny snižují sezónní výprodeje. Pokud ale klesají i jiné ceny, než jen ceny plavek na konci léta, znamená to, že se do ekonomiky vrátila deflace. To pak radost kupujících trvá jen krátkou dobu, říká Josef Kovalovský, analytik ČSOB.

Foto: internet

Tržnice v ČR jsou plné padělaného zboží.

Článek

Deflace, neboli klesající úroveň hladiny cen, kterou právě zažívá česká ekonomika, pokud trvá dlouhou dobu, je spíše příznakem slabé ekonomiky a paradoxně brzdí hospodářský růst. Klesající ceny totiž snižují zisky firem. Ty, aby se i při nižších příjmech udržely nad vodou, musejí propouštět a omezovat investice. Snižují se mzdy.

To vše začíná omezovat ochotu i schopnost lidí kupovat zboží. Zájem o nákupy klesá. To jen dál ještě více snižuje prodej a výrobu a podniky bez odbytu se dostávají do stále větších problémů. Ty řeší opět dalším propouštěním a omezením investic.

Schopnost lidí zvyšovat spotřebu, která táhne ekonomický růst, se dále snižuje. Do problémů se dostávají i banky. Občané, ale i podniky nemají prostředky na splácení úvěrů a půjček, přestože obecně platí, že při deflaci se úrokové sazby snižují.

Deflační spirála

Odkládá se i spotřeba. Pokud klesají například ceny elektroniky, lidé přirozeně s koupí nespěchají a čekají na ještě výraznější pokles cen. Ale ve skladech se hromadí neprodané zboží, podniky mají stále větší problémy a následně dál propouštějí atd.

Roztáčí se tak tzv. deflační spirála. Ekonomové ale současně uklidňují občany. Tato situace, se kterou se například potýká již několik let Japonsko, české ekonomice nehrozí. Přes momentální pokles cen, který byl zaznamenán v červenci, kdy ceny meziročně poklesly o 0,1 % se nakonec v letošním roce cenová hladina zvýší zhruba o 1,4 procenta.

Další růst cen je možné čekat na začátku příštího roku, zejména pokud se zvýší ceny cigaret, alkoholu a následně i benzínu v souvislosti se zvýšením spotřebních daní.

Reklama

Související témata:

Související články

Inflace bude nižší, než se čekalo

Česká národní banka výrazně snížila odhad vývoje inflace v příštím roce. V červenci 2004 by se inflace měla pohybovat mezi 2,4 až 3,8 procenta a v prosinci...

Benzin opět mírně zlevnil

Ceny pohonných hmot opět o něco klesly. Motoristé ve srovnání s minulým týdnem zaplatí za litr Naturalu 95 o osm haléřů méně, průměrná cena činí 23,83 koruny....

Ekonomika se znovu propadla do deflace

Česká ekonomika se v červenci opět propadla do deflace. Spotřebitelské ceny v červenci meziročně klesly o 0,1 procenta po červnovém růstu o 0,3 procenta....

Výběr článků

Načítám