Hlavní obsah

Ekonomika se znovu propadla do deflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká ekonomika se v červenci opět propadla do deflace. Spotřebitelské ceny v červenci meziročně klesly o 0,1 procenta po červnovém růstu o 0,3 procenta. Meziměsíčně se ceny o 0,1 procenta zvýšily, což je nejnižší přírůstek zjištěný v tomto měsíci od roku 1992. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: HZS OLK
Článek

Ceny služeb v červenci vzrostly o dvě procenta, zatímco ceny zboží klesly o 1,3 procenta. Deflaci statistikové zjistili i v prvních čtyřech měsících tohoto roku, ale předpokládali, že se ekonomika ze záporných čísel vymaní.

V květnu se ale ceny meziročně nezměnily a inflaci letos poprvé zažila tuzemská ekonomika v červnu. Na červnovém růstu se významně projevil tzv. bramborový efekt, který v tomto období pravidelně způsobuje vyšší cena za ranné brambory.

Nejvíc podražily služby

Meziroční výsledek ovlivnilo zpomalení růstu cen bydlení, které se v červenci zvýšily jen o 1,6 procenta, zatímco ještě v červnu vzrostly o 3,3 procenta. Přesto bydlení zůstalo hlavním faktorem, který působil na růst cenové hladiny. Zvýšily se také ceny služeb.

O téměř 30 procent jsou dražší ceny finančních služeb, o 8,2 procenta zdražilo pojištění a o 17,1 procenta stály více také poštovní služby. Naopak pokles cen zjistili statistikové v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje. Zlevnilo také odívání a obuv, bytové vybavení a zařízení domácností.

Benzin zlevnil dopravu

Pokles cen benzinu se promítl do zlevnění dopravy. Přesto, že je sezona, platíme méně i za rekreace a kulturu. Rovněž se snížily ceny telefonických služeb (o 3,3 procenta) a telefonních zařízení (o 27,9 procenta).

Česká národní banka snížila již ve čtvrtek odhad růstu cen ke konci letošního roku na 0,7 až 1,4 procenta. Za jeden z důvodů úpravy ČNB označila odklad zvýšení spotřebních daní. Dosud centrální banka předpokládala inflaci na úrovni 2,3 procenta.

Reklama

Související články

Domácnosti táhly růst HDP, inflace je nulová

Hrubý domácí produkt v letošním prvním čtvrtletí podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu meziročně vzrostl o 2,2 procenta. O 0,2 % tak předčil...

Ceny začaly v červnu opět růst

Po několika měsících poklesu či stability začaly ceny v domácí ekonomice opět růst. V červnu dosáhla meziroční inflace po květnové stagnaci 0,3 %. Meziměsíčně...

Výběr článků

Načítám