Hlavní obsah

Každá rodina platí za obnovitelné zdroje přes tisícovku ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá česká domácnost platí za podporu obnovitelných zdrojů ročně 1047 korun. Plyne to z výpočtu Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Celkem jde ročně na podporu 38 miliard korun. V dalších letech suma ještě vzroste.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rodina v průměru za rok podle ERÚ spotřebuje 2,5 megawatthodiny elektřiny. U každé megawatthodiny elektřiny přispívá poplatkem 419 korun, který slouží jako podpora obnovitelných zdrojů. Tento poplatek prudce vzrostl v minulých letech hlavně kvůli boomu solárních elektráren, loni činil 370 Kč, v roce 2010 byl 166 korun, předtím se počítal jen na desítky korun.

Z podpory obnovitelných zdrojů tvoří fotovoltaika 68 procent. Tuzemské solární elektrárny tak průměrnou rodinu stojí ročně zhruba 712 korun. Solární elektrárny přitom zaujímají jen malou část výroby elektřiny. Mezi elektřinou z obnovitelných zdrojů mají asi třetinový podíl.

Dalším významným obnovitelným zdrojem jsou bioplynové stanice, ty rodinný rozpočet v cenách elektřiny ročně stojí v průměru zhruba 130 korun. Za zdroje spalující biomasu zaplatí rodina asi 107 Kč.

Kolik ročně stojí domácnost obnovitelné zdroje elektřiny (v Kč)
solární419
bioplynové130
biomasa107
malé vodní50
větrné15
zdroj: ERÚ

Zbývající zdroje jsou vzhledem k poměrně nízkému instalovanému výkonu podporovány méně. Například větrné elektrárny stojí ročně rodinu v průměru asi 15 korun. Za malé vodní elektrárny zaplatí necelých 50 korun.

V dalších letech by poplatky za obnovitelné zdroje mohly vzrůst. Stát totiž v současnosti na podporu obnovitelných zdrojů ve výši 38 miliard Kč zdrojů přispívá částkou 11,7 miliardy korun, čímž tlumí růst cen elektřiny. Poplatek za MWh proto činí zmiňovaných 419 korun, bez dotace státu by však činil 670 Kč/MWh, a obnovitelné zdroje by se tak spotřebitelům prodražily o další stovky korun. Zatím není jisté, zda bude stát na obnovitelné zdroje touto částkou přispívat i v budoucích letech.

Boom solární energie nastal především v roce 2010, kdy se počet elektráren rychle zvýšil. Investory lákaly garantované výkupní ceny energie. Podpora ale pro nové elektrárny skončila, proto se nyní rozvíjejí jen ty malé, většinou na střechách domů.

V roce 2014 by podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů měla skončit.

Reklama

Výběr článků

Načítám