Hlavní obsah

Kanada varovala svět před odvetou kvůli BSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KANADA

Kanada v úterý varovala svět, že pokud nepřehodnotí své stanovisko vůči zákazu dovozu kanadského hovězího, bude muset zvážit odvetná opatření. V Kanadě se v květnu vyskytl první případ nemoci šílených krav a řada zemí se dovozu hovězího z Kanady uzavřela.

Foto: Josef Zajíc

Den Země v Ostravě moderovala Heidi Janků.

Článek

Podle kanadského ministra zemědělství Lyla Vancliefa je zákaz dovozu hovězího v řadě případů neodůvodněný. Vanclief například prohlásil, že pokud země jako Japonsko budou trvat na přísnějších požadavcích než pařížský regulační orgán Office International des Epizooties (OIE), měly by počítat s odvetou.

"Jiné země, včetně Kanady, by se mohly dostat do situace, kdy by musely zvážit přijetí podobných opatření v jiných oblastech," řekl ministr novinářům v kalifornském Sacramentu. Přísná omezení na dovoz hovězího z Kanady uplatňuje zhruba 20 zemí, včetně Spojených států. Do České republiky se hovězí z Kanady nedováží.

Kanada vyváží nejvíce hovězího masa i živých zvířat do sousedních Spojených států, které se ale dovozu z Kanady uzavřely hned po výskytu nemoci BSE. Úředníci ale v úterý naznačili, že už začali uvažovat o zmírnění omezení, zatím však nelze říci, že se rozhodnou zákaz dovozu úplně zrušit.

Chovatelé a zpracovatelé hovězího masa v Kanadě kvůli zákazu vývozu ztrácejí kolem 27,5 miliónu kanadských dolarů denně (kolem 20,2 miliónu dolarů). Vanclief se v Sacramentu setkal se zástupci Jižní Koreje, Uruguaye a Japonska, s nimiž absolvoval dost tvrdá jednání, podotýká agentura Reuters.

V Japonsku se nemoc šílených krav objevila v roce 2001 a země od té doby podrobuje přísným testům každý poražený kus. To je ale podle Vancliefa nad rámec požadavků OIE. "Musíme se rozhodovat na základě vědy," prohlásil ministr. Požadavky Japonska by podle něj mohly být nebezpečným precedentem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám