Hlavní obsah

Kam se poděl Jack Ma? Nejbohatší Číňan zmizel ze svého pořadu i z veřejného života

Novinky, Bohumír Žídek

Zakladatel Alibaby a nejbohatší Číňan bez vysvětlení přestal vystupovat v roli porotce televizního pořadu Africa's Business Heroes, který sám vytvořil. Upozornil na to list Financial Times. Pořad se natáčel v listopadu. Tedy potom, co Ma na konci října kritizoval čínské regulátory a státní banky. Od té doby ho nikdo neviděl na veřejnosti.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Jack Ma se po svém říjnovém projevu vypařil.

Článek

Místo miliardáře se v soutěži jako porotkyně objevila spoluzakladatelka Alibaby Lucy Pengová. Podnikatelova tvář zmizela také z webových stránek pořadu a z propagačního videa, doplnil Financial Times.

Regulátoři také krátce po Číňanově říjnovém projevu zhatili na burzách v Šanghaji a Hongkongu primární veřejnou nabídku akcií (IPO) Ant Group, přidružené společnosti Alibaby. Nabídka přitom měla být v celosvětovém měřítku rekordní.

Primární veřejná nabídka (IPO – Initial Public Offering) je označení pro vstup na burzu, kdy společnost poprvé nabízí akcie široké veřejnosti.

Rekord na burze zhatily čínské úřady

Ekonomika

Jack Ma veřejně kritizoval čínský finanční regulační systém, který podle něj představuje dědictví průmyslového věku a dusí inovace. Volal naopak po jeho reformě, která by podpořila růst a otevřela cestu generaci mladších podnikatelů.

Kromě zrušení vstupu Ant Group na burzu se úřady začaly podrobně zabývat aktivitami Ant Group i Alibaby. Druhá zmíněná společnost dokonce čelí antimonopolnímu vyšetřování.

Mluvčí společnosti Alibaba uvedla, že se Ma nových epizod afrického pořadu nemohl účastnit v důsledku nabitého programu. Dosud se přitom soutěžící z řad mladých afrických podnikatelů snažili zejména jeho přesvědčit o tom, kdo by měl dostat milion dolarů na realizaci svého nápadu.

Čínských dolarových miliardářů je o 257 více než před rokem, nejbohatší je zakladatel Alibaby

Ekonomika

Z čela Alibaby Ma odstoupil již v září 2019. Už v té době se podle amerického Forbesu spekulovalo o tom, že jde o důsledek jeho stále napjatějších vztahů s vládnoucí komunistickou stranou.

Podle žebříčku institutu Hurun byl Jack Ma v roce 2020 třetí rok za sebou nejbohatším Číňanem. Jeho jmění za rok vzrostlo o 45 procent na 58,8 miliardy dolarů (1,36 bilionu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám