Hlavní obsah

Čínských dolarových miliardářů je o 257 více než před rokem, nejbohatší je zakladatel Alibaby

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet dolarových miliardářů v Číně za rok vzrostl z 621 na 878. A to navzdory globální pandemii wuchanského koronaviru. Nejbohatším Číňanem i nadále zůstává 56letý zakladatel Alibaby Jack Ma. Jeho jmění za rok vzrostlo o 45 procent na 58,8 miliardy dolarů (1,36 bilionu korun). Vyplývá to z aktuálního žebříčku nejbohatších Číňanů, který pravidelně zveřejňuje institut Hurun. Majitel Alibaby žebříčku vévodí již tři roky za sebou.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Zakladatel Alibaba Group Jack Ma

Článek

Jackovi Ma však šlape na paty Pony Ma, šéf dalšího čínského internetového giganta Tencent. Ten za rok zvýšil své jmění o polovinu na 57,4 miliardy dolarů (1,32 bilionu korun). Druhému nejbohatšímu Číňanovi je 49 let.

Následuje 66letý Čung Šan-šan, jemuž patří výrobce balené vody Nongfu Spring a farmaceutický gigant Wantai. Jeho jmění podle žebříčku činí 53,7 miliardy dolarů (1,24 bilionu korun). Zajímavé je, že ještě zářijový žebříček serveru Bloomberg jeho jmění odhadoval na 58,7 miliardy dolarů (1,35 bilionu korun) a pasoval ho do role nejbohatšího Číňana i nejbohatšího člověka v Asii.

Krize nekrize, Babiš za rok zbohatnul o miliardy

Ekonomika

Na čtvrtém místě žebříčku se umístil zakladatel doručovací a logistické společnosti SF Express Wang Wej. Ten své jmění více než zdvojnásobil na 35,3 miliardy dolarů (812 miliardy korun).

Na pátém místě následuje šéf developerského holdingu Evergrande Groupe Sü Ťia-jin. Jeho majetek narostl jen mírně – o 12 procent na 34,6 miliardy dolarů (796,35 miliardy korun).

Mezi sedm nejbohatších Číňanů se probojoval 78letý Che Siang-ťien, zakladatel výrobce vzduchotechniky a klimatizací Midea. Jeho jmění je o čtvrtinu větší než před rokem, aktuálně dosahuje hodnoty 33,1 miliardy dolarů (762,5 miliardy korun).

Che Siang-ťien se přitom o šesté místo v žebříčku dělí se zakladatelem developerské společnosti Country Garden, jímž je 39letý Jang Chuej-ťian. Jeho jmění ve výši 33,1 miliardy dolarů (762,5 miliardy korun) je o 29 procent vyšší než před rokem.

Nejbohatší na světě je Bezos, mezi Čechy vévodí Kellner

Ekonomika

Zakladatel a výkonný šéf technologické firmy NetEase Ting Lej je podle Hurunu osmým nejbohatším člověkem v Číně. Jeho firma mimo jiné vyvíjí online hry a za rok zbohatl o 76 procent a má majetek v hodnotě 32,4 miliardy dolarů (746,37 miliardy korun).

Do žebříčku byli zařazeni všichni Číňané, jejichž jmění přesahuje dvě miliardy jüanů, respektive 290 milionů amerických dolarů (6,7 miliardy korun). Těchto lidí bylo ke konci srpna 2398, o rok dříve tuto podmínku splňovalo jen 1819 čínských boháčů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám