Hlavní obsah

Kalousek pochybuje o efektivitě dostavby Temelína

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si není jistý tím, že investice do dostavby Temelína by byla efektivní. Původně byl podle něj Temelín vypočítán na daleko vyšší ceny elektřiny, než jsou teď, a budoucnost těchto cen je velmi nejistá.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Ministr to řekl v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny. Uvedl také, že druhým kritériem pro rozhodování je cena dostavby a že nabídky „obou uchazečů nás svou výší velmi nepříjemně překvapily“.

Premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek řekl, že si kvůli odstavení uhelných elektráren neumí představit situaci pro průmysl po roce 2025, pokud by dva nové bloky v jihočeské elektrárně Temelín spuštěny nebyly.

"Do roku 2020 bude muset dojít k odstavení uhelných elektráren s celkovým výkonem 1800 megawattů. Je jasné, že v období po roce 2025 budou muset být spuštěny některé další dodatečné kapacity," prohlásil předseda vlády.

Ve hře efektivita investic

Kalousek v HN uvedl, že dostavba Temelína by jistě byla prorůstovým opatřením, ale jako ministr financí, který vykonává akcionářská práva v ČEZ, musí také vážit efektivitu investice.

"Nemám právo říct, že odložíme Temelín. Mám právo říct, že z hlediska efektivity investice si nyní nejsem jistý," řekl. Až budou hotové příslušné analýzy, vládu s nimi seznámí. "A pak je otázka, jestli se vláda rozhodne na základě efektivity, nebo na základě energetické bezpečnosti státu," dodal.

O dostavbu Temelína se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200. ČEZ chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025.

Zakázky pro české firmy

Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní činí 2000 megawattů. Výběrového řízení se účastnila také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyloučil s poukazem na závažná pochybení. Areva jakékoli chyby odmítá a snaží se do tendru vrátit.

Oba rivalové, jak Westinghouse, tak Konsorcium MIR.1200, se předhánějí v nabídkách zakázek pro české firmy v souvislosti s dostavbu Temelína.

V březnu se nechal slyšet šéf společnosti Westinghouse Danny Roderick, že jsou to právě oni, kdo mají navrch v šancích na získání zakázky na dostavbu Temelína. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám