Hlavní obsah

Vyloučení Arevy z temelínského tendru bylo v pořádku, rozhodl ÚOHS

Aktualizováno

Vyloučení francouzské společnosti Areva z tendru ČEZu na dostavbu jaderné elektrárny Temelín bylo v pořádku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil správní řízení. Informoval o tom předseda úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Areva se proti němu může odvolat.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

"Úřad v rámci správního řízení neshledal, že by zadavatel postupoval v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, když společnost vyloučil ze zadávacího řízení. Nebyly tedy zjištěny důvody pro uložení nápravného opatření," uvedl Rafaj.

Smlouva na dostavbu ovšem nemůže být podepsána, protože předběžné opatření, které úřad již dříve vydal, zatím nepozbylo platnosti, protože aktuální verdikt úřadu není pravomocný. ČEZ ale může pokračovat v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200.

Definitivního vítěze tendru by energetická společnost chtěla znát do září. Do konce roku by pak chtěl ČEZ uzavřít smlouvu s vítěznou společností.

Vítěz tendru by měl v Temelíně vystavět třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny. Tím by se výkon Temelína více než zdvojnásobil ze současných 2000 megawattů. Hodnota zakázky se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Dostavba Temelína by měla být dokončena nejpozději v roce 2025.

Reklama

Výběr článků

Načítám