Hlavní obsah

Kadeřnicím se snižuje daň, kosmetičky mají smůlu

Právo, Tomáš Volf

Alespoň jedna dobrá zpráva pro kadeřnice či restauratéry v dnešní těžké době: až budou smět otevřít, ušetří na dani z přidané hodnoty (DPH). Ta se totiž od pátku u vybraných služeb snižuje na deset procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snížená sazba DPH začne od 1. května platit nejen u kadeřnických a stravovacích služeb včetně točeného piva, ale také u vodného a stočného, pro opravny kol či obuvi, úklidové služby nebo pro domácí péči o starší či zdravotně postižené.

Opatření bylo původně plánováno jako kompenzace při rozjezdu poslední vlny elektronické evidence tržeb (EET). Rozšíření této 3. a 4. vlny na další podnikatele a řemeslníky však bylo kvůli koronaviru odloženo nejméně do září. Jak ale Právu potvrdilo ministerstvo financí, změn DPH se odklad netýká.

Ani před pandemií covid-19 přitom finance neslibovaly, že se zákazníci dočkají slev. „Cílem je zvýšit čisté marže podnikatelům, na které se evidence tržeb vztahuje,“ zněl původní důvod.

Babiš: Nemám problém odložit EET do konce roku

Koronavirus

Pro opraváře, kadeřnice nebo hospodské je to alespoň nějaká náplast na jejich nynější rány, zvláště když pořád ještě čekají na obnovení svých provozů. Restaurace i kadeřnictví budou moci otevřít 11. května, restaurace ale pouze se zahrádkami a kadeřnictví za hygienických podmínek, jež se zřejmě projeví v menším počtu obsloužených zákaznic a zákazníků. Jak už Právo psalo, některá proto chtějí zdražit.

Restauratéři a hospodští ale uplatní nižší sazbu pouze na zahrádce, u piva vydaného z okénka zůstává sazba 21 procent, potvrdilo včera ministerstvo financí. Na rozdíl od kadeřnictví se snížení DPH netýká kosmetických salonů, kde sazba zůstane na 21 procentech.

Ministerstvo financí odmítá plošný odklad DPH

Ekonomika

„Sníženou 10procentní sazbu jsme mohli aplikovat pouze tam, kde to dovolila evropská směrnice o DPH. Ta ve svém bodě 21 výslovně umožňuje použít sníženou sazbu DPH pouze na oblast holičství a kadeřnictví, a nikoliv třeba u kosmetiček. Skutečně jsme tedy snižovali DPH všude tam, kam nás pustily hranice nastavené legislativou EU,“ řekl Právu mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Některá města zlevňují vodu

Daň z přidané hodnoty od pátku klesne i pro některé zboží, jako jsou elektronické nebo audioknihy, mapy či omalovánky. Týká se to také úpravy, rozvodu a čištění vody, kde se daň sníží z 15 procent. Vzhledem k tomu, že vodné a stočné patří mezi ceny částečně regulované státem, ministerstvo již dříve slibovalo, že zlevnění vody pocítí i zákazník. Ministryně financí Alena Schillerová dokonce prohlašovala, že si její úřad zlevňování pohlídá.

Některá města nebo kraje už oznámily, že vodu po snížení DPH zlevní. Například Plzeň snižuje od 1. května cenu vodného a stočného o více než čtyři koruny za kubík. Lidé na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku zaplatí od příštího měsíce za metr krychlový vody 85,37 koruny, tedy o 3,89 Kč méně než nyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám