Hlavní obsah

Jukos a Sibněfť se definitivně dohodly na zrušení fúze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Hlavní akcionáři ruských ropných společností Jukos a Sibněfť podepsali předběžnou smlouvu, která zajistí ukončení chystaného sloučení firem. Fúze měla mít hodnotu kolem 11 miliard dolarů a měla z ní vzejít největší ropná společnost v Rusku a čtvrtá největší na světě.

Foto: Eva Šafránková

Marek Ženíšek a Jiří Pospíšil na pivu v plzeňské kavárně Salé

Článek

"Signatáři mají v úmyslu celý proces dokončit v co nejkratším termínu," uvedla společnost Millhouse Group, v níž jsou sdruženi hlavní akcionáři Sibněfti. O krachu fúze se hovoří už od loňského listopadu, firmy k tomu ale jasné stanovisko doposud nesdělovaly, podotýká agentura Reuters.

Akcie Sibněfti na burze Micex v reakci na sdělení zpevnily o téměř tři procenta, zatímco Jukos na trhu RTS zpevnil pouze kolem 1,5 procenta.

Zdroje z obou společností potvrdily, že se podniky dohodly na postupu ukončení fúze. Proces bude odrážet podmínky, na jejichž základě se Jukos loni v dubnu rozhodl asi za tři miliardy dolarů koupit zhruba 20 procent akcií Sibněfti. Jukos také převedl kolem 26 procent vlastních akcií na účet Sibněfti, která mu zase převedla 72 procent vlastních akcií.

Fúzi zastavilo zatčení Chodorkovského

"Sibněfť nebude vlastníkům Jukosu platit žádnou kompenzaci," řekl jeden ze zdrojů. Jukos nyní v Sibněfti drží kolem 92 procent akcií, protože před nákupem 72 procent již část akcií vlastnil. S požadavkem na zrušení fúze v listopadu jako první přišla Sibněfť, které se nelíbilo, že hlavní akcionář Jukosu je za mřížemi.

Jukos se poslední dobou potýká s řadou problémů. V uplynulých měsících vzala ruská prokuratura do vazby kvůli podezření z daňových úniků několik akcionářů firmy, včetně hlavního akcionáře a bývalého šéfa Michaila Chodorkovského. Další ránu pak Jukosu koncem roku zasadila právě společnost Sibněfť.

Pozorovatelé od samého začátku tvrdí, že problémy Jukosu jsou do znační míry způsobeny nepřátelstvím mezi firmou a politickými špičkami. Chodorkovskij měl totiž stále větší politické ambice, a stal se tak nepohodlným pro nynějšího prezidenta Vladimira Putina. Kreml ale tyto názory odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám