Hlavní obsah

Jsi cizinec, máš příplatek. Účtuje ho většina kontrolovaných restaurací v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina z kontrolovaných restaurací v centru Prahy účtovala podle České obchodní inspekce cizincům speciální příplatek za servis. Stalo se to těm inspektorům, kteří při návštěvě podniku hovořili anglicky. Takzvané dýško je v ČR dobrovolné a restaurace jej do účtu nezahrnují. Pochybení hodnotí jako diskriminaci spotřebitele na základě národnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Restaurace v centru Prahy účtují cizincům speciální příplatky

Článek

ČOI kontrolovala 13 restaurací, v devíti z nich našli nedostatky. „Příplatek za servis účtovaný inspektorům hovořícím anglicky přesáhl celkem u všech provedených kontrol  464 korun,” uvedla inspekce.

Ke konzumaci účtovaly tyto podniky i tzv. tips ve výši 5 až 15 procent z účtované částky. Sumu měli na účtence pouze inspektoři, kteří mluvili anglicky, ti hovořící česky nikoli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Česky hovořícím spotřebitelům žádný takový příplatek účtován nebyl, i když kontrolní konzumace „cizinců“ a „našinců“ probíhala ve stejnou dobu. Nejvyšší přiúčtování „servisu“ bylo o 15 %, což v konkrétním případě znamenalo o 90 Kč vyšší účet,“ uvedla ČOI.

V jedné z restaurací navíc servírka cizinci vrátila o 43 korun méně, než měla.

Dýško není povinné

V ČR podobný poplatek za servis není většinou účtován, respektive je rozložen do cen konzumovaného zboží, spropitné číšníkovi či servírce nechávají lidé dobrovolně. V jiných zemích je tomu jinak, cena za servis je účtována zvlášť, je uvedena na účtence a spropitné se obsluze nenechává. Je tomu tak například ve Velké Británii, Nizozemsku, v Itálii je uvedeno jako suma na účtence. Běžné je spropitné například ve Spojených státech.

Za tato porušení povinností stanovených poskytovatelům služeb budou všem devíti kontrolovaným subjektům uloženy pokuty ve správním řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám