Hlavní obsah

Japonsko zařadilo zpátečku, jaderné elektrárny neodstaví

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská vláda v pátek schválila energetický plán, který počítá s návratem k nukleární energii. Tokio přitom po nehodě v jaderné elektrárně Fukušima na jaře 2011 ohlásilo odstavení všech jaderných zařízení a odklon od jádra.

Foto: Mari Saito , Reuters

Japonská jaderná elektrárna Satsumasendai

Článek

„Plán jasně značí, že snížíme závislost na jaderné energii prostřednictvím škály opatření,“ uvedl ministr průmyslu Tošimitsu Motegi.

Vláda počítá s menším podílem jaderné energie a za základní považuje uhelné a větrné zdroje. Poměr zatím nestanovila, podle Motegiho by o ideálním nastavení energetického mixu mohla rozhodnout v průběhu příští dvou nebo tří let. Udělá ale všechno pro to, aby zvýšila podíl obnovitelných zdrojů energie, doplnil ministr. Podle dosavadních představ měla do roku 2020 činit energie z obnovitelných zdrojů 13,5 procenta. Teď chce ale vláda více.

Nákladný a nepopulární krok

Podle agentury Reuters ale možná plány oživit jaderný průmysl přicházejí pozdě, protože sektor vykazuje ztráty odhadované na téměř 50 miliard dolarů (bezmála bilión korun). Jen na modernizaci elektráren kvůli novým bezpečnostním předpisům musely provozovatelské společnosti vynaložit na 1,6 biliónu jenů (více než 300 miliard korun). Minulý týden požádaly dvě z nich vládu o finanční pomoc.

Z analýzy Reuters vyplynulo, že kvůli vysokým nákladům na modernizaci nebo kvůli opozici místních a riziku seizmických otřesů budou v Japonsku muset uzavřít až dvě třetiny ze 48 reaktorů, které byly odstaveny.

Agentura Reuters také upozornila, že plán vrátit do hry jaderné elektrárny se zřejmě nesetká s pochopením japonské veřejnosti v době, kdy se úřady stále potýkají s úniky radiace z havarované Fukušimy, kterou postupně odstavují a zapečeťují. Agentura poznamenala, že premiér Šinzó Abe strávil několik měsíců, aby o správnosti plánu přesvědčil skeptiky v řadách své Liberálně demokratické strany i koaličního partnera, Stranu spravedlnosti a čistoty (Kómeitó), která je proti energii z jádra.

K odklonu od jaderné energie se po havárii ve Fukušimě rozhodlo i Německo.

Reklama

Související články

V podzemní vodě u Fukušimy je stroncium 90

Třicetinásobně vyšší množství radioaktivního stroncia 90, než povoluje norma, bylo zjištěno v podzemních vodách u odstavené fukušimské jaderné elektrárny,...

Výběr článků

Načítám