Hlavní obsah

Japonská firma investuje v Unhošti u Kladna půl miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UNHOŠŤ

Japonská společnost Toyo Radiator zřejmě postaví v Unhošti na Kladensku závod na výrobu tepelných výměníků pro automobilové klimatizace. Investice bude asi půl miliardy korun a firma nabídne práci asi stovce lidí.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Společnost chtěla původně svůj závod postavit v Hořicích na Jíčínsku, nakonec se ale rozhodla pro Unhošť, protože v areálu sídlí i sídlí japonská společnost Furukawa Electric Autoparts Central Europe vyrábějící plastové díly pro automobily.

Výstavbou nového závodu, kterou ve středu schválil Středočeský kraj, přibude na trhu práce zhruba 100 nových pracovních míst. "Projektovaná kapacita výroby je maximálně 400.000 kusů tepelných výměníků ročně" uvedl mluvčí kraje Martin Kupka.

Kladensko Japonce láká

Toyo Radiator je již pátou japonskou firmou, která investuje v okolí největšího středočeského města Kladna.

První japonskou firmou, která přenesla výrobní aktivity na Kladensko, byla v letech 1998 až 1999 Showa Aluminium Corporation. U Kladna postavila závod na výrobu automobilových komponentů za 28 miliónů USD a zaměstnala přes 200 pracovníků.

V roce 2000 ji následovala Mitsubishi Electric, jež u Slaného na Kladensku investovala do závodu na výrobu startérů a alternátorů 32 milionů USD . Závod zaměstnává 270 pracovníků. Táž firma spolu s japonskou Koyo Seiko postavila před loni ve Slaném i další halu na výrobu řídicích jednotek k posilovačům řízení. Vytvořila tak dalších 120 pracovních míst. V roce 2003 postavila svůj závod v Unhošti Furukawa Electric.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám