Hlavní obsah

Japonci objevili nový a obrovský zdroj energie

Tokio

Japonští experti v úterý jako první na světě vytěžili plyn z metan hydrátů. Tento zdroj bývá nazýván „hořlavým ledem“ a Japonsko by mohl ochránit před nedostatkem energií. O výsledku experimentální těžby pod mořským dnem nedaleko japonského pobřeží informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Japonsko - metan hydrátyVideo: Reuters

 
Článek

Metanové hydráty, ložiska plynu uzavřená v ledových krystalech, jsou potenciálně obrovský zdroj energie, jehož světové zásoby by podle různých odhadů mohly až desetinásobně přesahovat známé zásoby fosilních zdrojů na Zemi.

Ložisko, kde Japonci těžbu uskutečnili, se nachází v mořském příkopu Nankai asi 50 kilometrů od japonského hlavního ostrova Honšú. Experti určité množství plynu vytěžili asi čtyři hodiny od začátku experimentu z hloubky zhruba 330 metrů pod mořským dnem.

Podle japonské výzkumné studie se jen v oblasti příkopu Nankai nachází nejméně 1,1 biliónu krychlových metrů plynu, ekvivalent asi 12 let japonské spotřeby. Odhaduje se, že japonské pobřežní vody by celkově mohly obsahovat možná až stonásobek roční spotřeby plynu v Japonsku.

Foto: Reuters

Spalovaný plyn oddělovaný z metanových hydrátů. Záběr z těžební lodi Chikyu poblíž japonských břehů.

Možnosti těžby z metanových hydrátů zkoumaly i další země jako Kanada, USA nebo Čína. Japonsko ale se zkušební těžbou pod mořským dnem začalo jako první na světě. Tokio, které je největším světovým dovozcem zkapalněného zemního plynu, už investovalo do rozvoje technologií pro těžbu metan hydrátů stovky miliónů dolarů a chce tento program dovést do komerčního využití do roku 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám