Hlavní obsah

Italské nebe osiřelo, dispečeři stávkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italští letoví dispečeři ve středu ráno podle plánu zahájili osmihodinovou stávku, kterou chtějí dát najevo nespokojenost s pracovními podmínkami. Na mnoha letištích v celé zemi zavládl chaos, protože stovky letů do a z Itálie byly zrušeny.

Foto: Clarion Congress Hotel České Budějovice

Vítězové soutěže Haluškové pretěky 2014

Článek

Podle agentury AP jsou italská letiště prakticky opuštěna a pokud se na nich někdo zdržuje, jsou to jen cizinci, kteří se o chystané stávce předem nedozvěděli či na ni nebrali ohled. Občané z Itálie většinou na letištích nejsou.

Na letišti Leonarda da Vinciho u Říma bylo zrušeno 230 letů, včetně příletů a odletů. Na milánském letišti Malpensa byla uzavřena příletová a odletová stání, kavárny či restaurace však fungují. Jsou ale většinou prázdné.

Letecká společnost Alitalia kvůli stávce musela zrušit 334 letů na vnitrostátních i mezinárodních linkách, šest letadel se nevydá ani na cestu do zámoří. Problémy tak pocítí zhruba 22.000 lidí, kterým stávka zkřížila původní plány. Šest letů mezi ČR a Itálií zrušily i České aerolinie.

Dnešní stávka je už druhá od konce loňského roku, problémy se ale v lednu zřejmě dostaví ještě minimálně jednou. Na 19. ledna totiž ohlásili stávku zaměstnanci společnosti Alitalia, kteří tak chtějí protestovat proti ozdravnému plánu firmy. Ten totiž počítá i s propouštěním.

Reklama

Výběr článků

Načítám