Hlavní obsah

Íránská měna prudce oslabuje, prezident to musí vysvětlit parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský parlament hodlá předvolat prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, aby zákonodárcům vysvětlil, proč kurz íránské měny tak rychle klesá vůči takzvaným tvrdým měnám. Za jeden dolar se dnes platí zhruba 31 000 íránských ríjálů (IRR), zatímco ještě loni v létě stačilo pouze 11 000. Prezident tak bude muset odpovídat na nepříjemné dotazy letos už podruhé.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Íránský rozhlas podle agentury AP informoval, že potřebnou petici, která Ahmadínežáda přinutí mezi poslance přijít, podepsalo 77 zákonodárců. Administrativa současného prezidenta podle nich jen velmi vlažně reguluje devizový trh, a je tudíž zodpovědná za současný stav. Prezident má ze zákona měsíc na to, aby na interpelace odpověděl.

Krušné chvíle zažila íránská měna asi před měsícem, kdy kurz dolaru k ríjálu během jediného týdne vystoupil na více než 36 000 IRR z předchozích 27 000 ríjálů. Za týden tak zpevnil o 33 procent, jinými slovy ríjál zhruba o 25 procent spadl.

Íránští politici propad kurzu vysvětlují vlivem sankcí, které vůči Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu zavedly západní země. Zčásti ale politici viní také způsob prezidentova vládnutí. Ahmadínežád postupně ztrácí podporu některých stoupenců, nerozumí si například s konzervativci, kteří jej dosud podporovali.

Poslanci například poukazují na to, že vláda povolila ze zahraničí dovézt více než 15 700 aut za zvýhodněný kurz, který má sloužit pouze na nákup nezbytných věcí. Mezi ně patří hlavně potraviny a léky. Asi 2,5 miliardy dolarů (49,2 miliardy Kč) se prý použilo na nákup pšenice z dovozu, ačkoliv se mohla nakoupit pšenice z domácích zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám