Hlavní obsah

Investoři sázejí na pokles cen maďarských dluhopisů

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ

Zahraniční investoři spekulují na pokles cen maďarských státních dluhopisů v domnění, že výnosy z těchto cenných papírů správně nereflektují politický a ekonomický stav země. Maďarsko je nyní nejzadluženější zemí střední Evropy s podílem dluhu na HDP ve výši 79 procent. Pro srovnání zadlužení České republiky vyjádřeno stejným ukazatelem je momentálně na úrovni 46 procent.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Velcí institucionální investoři, kteří spekulují na pokles cen maďarských dluhopisů, je nyní na trzích prodávají. Sází-li obchodníci na snížení ceny určitého aktiva a prodávají ho, aniž by ho vlastnili, musí si nejdříve finanční instrument na trhu vypůjčit. Právě na základě indikátoru objemu vypůjčených státních dluhopisů, společnost Markit avizuje, že významní finančníci a hedgeové fondy očekávají pokles cen státních dluhopisů Maďarska.

Objem těchto vypůjčených aktiv vyskočil od 14. února 2013 o 55 procent a tento týden dosáhl celkové výše 567 miliónů dolarů, což je nejvíce od začátku loňského listopadu. Na druhé straně objem vypůjčených státních dluhopisů v tom samém období v okolních zemích klesl.  V České republice o 22 procent a na Slovensku o 15 procent. Z tohoto pohledu nejde tedy o sázku na pokles cen dluhopisů v celém regionu střední Evropy.

Investoři jsou přesvědčeni, že výnosy dlouhodobých maďarských státních dluhopisů jsou nyní příliš nízko vzhledem k hospodářské situaci země, kdy 15leté státní dluhopisy nesou výnos jenom 6,8 procenta. Z tohoto důvodu plánují obchodníci tyto finanční instrumenty prodávat, v důsledku čehož jejich cena na trhu klesne a výnosy, které nesou, porostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám