Hlavní obsah

Investice J&T do britské chemičky nevyšla. O všechno přijdou drobní investoři, kteří se inspirovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice do britské chemičky Venator Materials se finanční skupině J&T nevyplatila. Ve středu J&T Arch Investments oznámila, že její fond J&T MS 1 SICAV, který založila společně s investorem Michalem Šnobrem, ukončil s Venator Materials soudní spor ohledně restrukturalizace firmy a dohodl se na finančním vyrovnání.

Foto: Profimedia.cz

Banner společnosti Venator Materials na budově newyorské burzy (ilustrační foto).

Článek

To ale zdaleka nepokryje celkovou ztrátu přes 500 milionů korun, upozornil server E15. Na investici prodělala také řada drobných českých investorů, kteří se nákupem akcií inspirovali.

Venator Materials vyhlásila ve Spojených státech bankrot letos v květnu. O dva měsíce později schválil soud v Texasu plán na restrukturalizaci firmy, jehož součástí bylo, že věřitelé zkrachovalé společnosti se stanou jejími novými majiteli, přičemž akcie stávajících akcionářů budou zrušeny bez náhrady.

Proti tomu se však přirozeně postavil právě český fond jakožto druhý největší akcionář firmy a poslal věc k soudu. Nakonec ale kapituloval a se společností se dohodl alespoň na vyrovnání. J&T Arch Investments o tom informovala v tiskové zprávě.

Britská chemička Venator, kam investovali i Češi, vyhlásila v USA bankrot

Ekonomika

„Fond na valných hromadách v červenci a následně i v srpnu hlasoval proti předloženým bodům ve snaze ochránit svoji investici,“ vysvětlil fond své rozhodnutí.

„Nicméně po diskusi s americkými a britskými právníky dospěl fond k názoru, že k implementaci plánu by v dohledné době stejně došlo (pozn. možnost nechat plán schválit insolvenčním soudem ve Velké Británii) a pokračování sporu by vedlo pouze v další materiální výdaje spojené s právními poradci, a především v potenciální sankce ze strany amerického soudu za nerespektování jeho rozhodnutí,“ stojí dále ve vysvětlení fondu.

Finanční vyrovnání činí 2,5 milionu dolarů (téměř 57 milionů korun), což je kompenzace za soudní náklady.

Na oplátku J&T poskytne součinnost fondu „při dalším hlasování na valné hromadě, které implementaci plánu umožní. Ztráta 100 % investice fondu však bohužel zůstává“, dodala J&T Arch Investments.

Stoprocentní ztráta přesahuje v nominální hodnotě půl miliardy korun, informoval server E15. Ten konkrétně uvedl, že při průměrné nákupní ceně 1,55 dolaru za akcii zaplatil fond za podíl celkem 23,87 milionu dolarů, což v přepočtu dělá víc než 544 milionů korun.

Akcie Venator Materials přitom fond společně se Šnobrem koupil teprve loni v květnu. Do firmy, jež se zaměřuje na výrobu titanové běloby a funkčních aditiv, vstoupili nákupem 9,42 procenta akcií, díky čemuž získali druhý nejvyšší podíl ve firmě.

Prohra všech akcionářů

„Než se tu začnou dělat závěry, tak bych rád jen připomněl, že náklady na právníky v Británii, USA, znalce atd. někdo musel platit,“ vyjádřil se k věci trochu neurčitě na sociální síti X Šnobr.

„Venator končí prohrou pro všechny akcionáře. Jednou a s velkým odstupem přijde čas se podělit o těžce zaplacené zkušenosti o realitě kapitálových trhů v USA,“ dodal Šnobr.

Jeho investici společně s J&T do této firmy se dostalo zejména na X velké pozornosti.

Řada malých českých investorů se tak i přesto, že se od začátku jednalo o rizikovou investici, inspirovala a akcie Venator Materials rovněž nakoupila. Teď nicméně o všechny investované peníze přišli, neboť dohoda o vyrovnání se týká pouze fondu a Šnobra.

Vysoká inflace žene Čechy do náručí podvodníků

Finance

Reklama

Související témata:
Michal Šnobr

Výběr článků

Načítám