Hlavní obsah

Intervence ČNB k vyšší spotřebě a růstu nepovede, je přesvědčen Sobotka

Praha

Devizová intervence, kterou Česká národní banka (ČNB) uskutečnila, aby oslabila korunu a tímto krokem podpořila zvýšenou spotřebu a hospodářský růst, se mine účinkem. Tvrdí to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V případě inflace se podle něj úspory občanů znehodnotí. Sobotka je přesvědčený, že ČNB by měla opatření za několik měsíců vyhodnotit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Já si tedy nemyslím, že devizová intervence centrální banky povede k tomu, aby domácnosti začaly více utrácet a začaly nakupovat, a tím podpořily hospodářský růst,“ uvedl Sobotka. „Bohužel se dostaví jiný efekt. Pokud se zvýší inflace, tak to bude znamenat reálné znehodnocení úspor občanů.“

Podle Sobotky je potřeba, aby po několika málo měsících toto opatření bylo velmi „objektivně a tvrdě“ vyhodnoceno jak ze strany ČNB, tak vlády a ministerstva financí. Když se ukáže, že náklady převýšily výnosy, tak by „nepochybně Česká národní banka měla uvažovat o korekci své politiky,“ sdělil šéf nejsilnější parlamentní strany.

„Podle mého názoru tato intervence byla chybně komunikována ze strany České národní banky. Ta komunikace přišla příliš pozdě a ČNB vlastně tento svůj krok začala vysvětlovat teprve v okamžiku, kdy ve veřejnosti začala růst nespokojenost s tímto opatřením,“ vyčetl také bankéřům. ČNB by minimálně kvůli přípravě rozhodnutí a jeho komunikaci měla „zpytovat svědomí“, myslí si předseda ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám