Hlavní obsah

Veterináři varují před sýrovými pomazánkami Primula

Novinky, bož

Na českém trhu se objevila nebezpečná sýrová pomazánka od britského výrobce Primula. Upozornila na to Státní veterinární správa (SVS). Ta varuje před pomazánkami Primula Original Cheese, Primula Light Cheese a Primula Cheese Jalapenos.

Foto: SVS

Státní veterinární správa (SVS) varuje před sýrovými pomazánkami Primula Original Cheese, Primula Light Cheese a Primula Cheese Jalapeno.

Článek

Ve výrobku veterináři našli bakterii Clostridium botulinum, která produkuje jed botulotoxin.

Výrobky v Česku distribuoval obchodní řetězec Iceland. „Zákazníci by v žádném případě neměli výrobek konzumovat a mohou jej vrátit v prodejnách Iceland,” uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Ke kontaminaci výrobku podle všeho došlo kvůli chybě ve výrobě. „Přestože se nález má týkat jen malého množství výrobků, v případě ČR jde o cca 150 balení, z trhu jsou preventivně stahovány veškeré šarže,” dodal Vorlíček.

Botulotoxinu se někdy přezdívá klobásový jed. Způsobuje otravu botulismus. „Z potravin se může nejpravděpodobněji vyskytnout ve špatně tepelně opracovaných konzervách, uzeninách či mořských plodech. V potravinách se v ČR vyskytuje velmi zřídka,” uzavřel Vorlíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám