Hlavní obsah

Innogy zlevňuje, plyn nabízí za cenu pod vládním stropem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší tuzemský dodavatel plynu Innogy zareagoval na levné velkoobchodní ceny plynu na burze a zlevňuje pod úroveň vládního stropu. Novým zákazníkům a těm, kterým končí fixované smlouvy, nabízí nový ceník s fixovanou cenou na jeden rok. Ta je o 250 Kč nižší než vládou garantovaná maximální cena, jež činí 3 025 Kč s DPH. Innogy to uvedla v pondělí ve své tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lednový pokles cen plynu na velkoobchodních trzích už nám aktuálně umožňuje nabízet dodávku plynu pod cenovým stropem, který platí od začátku roku. Rodina, která plynem vytápí průměrný domek, s naší novou nabídkou ušetří oproti cenovému stropu tři a půl tisíce korun,“ řekl David Konvalina, ředitel firmy pro maloobchod a marketing.

Délka smlouvy s novým ceníkem je 12 měsíců. Poté Innogy podle Konvaliny klientům nabídne novou smlouvu za cenu, jež bude odrážet aktuální situaci.

Nově vydaný ceník se navíc netýká jen nových zákazníků, ale také těch, kterým v blízké době končí dlouhodobá smlouva s fixací. To je oproti původním plánům změna.

Cena plynu letí dolů. Kdy se to projeví na zálohách?

Ekonomika

„Ještě před měsícem jsme byli přesvědčeni o tom, že zákazníkům s končícím fixem na letošek zastropujeme ceny a většina zákazníků s tím také počítala. Díky aktuálnímu poklesu nákupních cen jim v příštích dnech rozešleme výhodnější nabídku s cenou pod vládním stropem,“ dodal Konvalina.

Prvním dodavatelem, který zlevnil plyn, ale i elektřinu pod úroveň vládního stropu, byl E.ON. Zákazníkům nicméně nenabízí roční, nýbrž rovnou tříletou smlouvu.

„V současnosti je jejich cena výhodná, protože je lehce pod cenovým stropem, a konzervativnější zákazníci chtějí mít jistotu i v případě, že zastropování za rok skončí a ceny na trzích porostou. K tomu ale musí přijmout riziko, že jim tato cena bude platit i v případě, kdy ceny na trzích naopak dlouhodobě poklesnou a my budeme moci snížit standardní ceníky našim stávajícím zákazníkům, což je riziko fixovaných cen,“ vysvětlila Novinkám mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Novinky už dříve zjistily, že úpravu svých ceníků reflektující aktuálně nízké ceny na velkoobchodních trzích připravuje také Pražská plynárenská. Bližší detaily ale dodavatel nesdělil.

Odborník: Plyn zlevní o tolik, že stropy už budou zbytečné

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám