Hlavní obsah

Inflace v USA je největší za více než 40 let, v březnu dosáhla 8,5 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zrychlil na 8,5 procenta z únorových 7,9 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od prosince 1981 a je mírně vyšší, než čekali analytici. V úterní zprávě to oznámilo americké ministerstvo práce.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Americký dolar. Ilustrační foto

Článek

Nejvíce rostly ceny jídla a energií, které žene vzhůru ruská invaze na Ukrajinu. Dál se zvyšovaly i náklady na bydlení.

V březnu rostly ceny šestý měsíc po sobě tempem nad šest procent. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 1,2 procenta. To je nejvyšší měsíční nárůst od září 2005.

Drahé energie a pohonné hmoty vyhnaly inflaci na 12,7 procenta

Ekonomika

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že se ceny meziměsíčně zvýší o 1,2 procenta a meziroční růst bude činit 8,4 procenta. Takový růst cen nebyl v USA zaznamenán od dob stagflace na konci 70. a počátku 80. let.

Ceny benzinu v březnu v průměru vyletěly na historické maximum 4,33 dolaru za galon. Za růstem cen energií je mimo jiné zákaz dovozu ruské ropy, zkapalněného zemního plynu a uhlí, pro který se Washington rozhodl, aby potrestal Rusko za vpád na Ukrajinu.

Maďarsko bude platit za plyn přes Gazprombank

Stalo se

Inflace v USA se nyní nachází vysoko nad dvouprocentním cílem americké centrální banky (Fed). Ta v březnu ve snaze dostat růst cen pod kontrolu poprvé od konce roku 2018 zvýšila základní úrokovou sazbu. Zvedla ji o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám