Hlavní obsah

Inflace v Německu v únoru zpomalila na 2,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Německu v únoru zpomalila na 2,5 procenta z lednové hodnoty 2,9 procenta. Ve čtvrtek to v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Ten zároveň uvedl, že podle metodiky výpočtu Evropské unie se inflace v Německu snížila na 2,7 procenta z lednového tempa 3,1 procenta.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Očekávaná míra inflace v únoru bude 2,5 procenta. To je nejnižší hodnota od června 2021, kdy činila 2,4 procenta,“ uvedl statistický úřad. Jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a energií, dosáhne zřejmě 3,4 procenta.

Statistici uvedli, že navzdory ukončené regulaci cen plynu, elektřiny a topného oleje a navzdory lednovému zvýšení poplatků za emise oxidu uhličitého u fosilních paliv byly ceny energií v únoru meziročně o 2,4 procenta nižší.

Zpomalil také růst cen potravin, které byly meziročně o 0,9 procenta vyšší, čímž se podle statistického úřadu dostaly poprvé od listopadu 2021 pod obecnou míru růstu cen. V lednu byly ceny potravin meziročně o 3,8 procenta vyšší.

Inflace v Německu za celý loňský rok činila 5,9 procenta, v přepočtu podle unijní metodiky to bylo šest procent.

Německé hospodářství, které je největší v Evropě a jehož kondice je klíčová pro české firmy, prochází složitým obdobím.

Německá vláda odhaduje, že hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce zvýší jen o 0,2 procenta. Inflace by podle vládního výhledu pak mohla činit 2,8 procenta.

Výraznější oživení německé ekonomiky nastane podle ministra hospodářství Roberta Habecka až příští rok, kdy by se HDP mohl zvýšit o jedno procento a kdy míra inflace podle odhadu klesne na dvě procenta.

Inflace v EU v lednu zpomalila na 3,1 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám