Hlavní obsah

Nálada ve vedení německých firem se zhoršuje

Nálada ve vedení německých podniků se v červenci zhoršila. Index podnikatelského klimatu, který ji odráží, klesl oproti minulému měsíci ze 101,7 bodu na 100,8 bodu. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami. Hodnota 100 v indexech tohoto průzkumu vyjadřuje sezonně očištěný průměr roku 2015.

Foto: Novinky

Index podnikatelského klimatu.

Článek

„Podniky hodnotily aktuální situaci svého podnikáni o něco lépe. Nicméně optimismus ve výhledu vývoje v následujících měsících citelně oslabil,“ konstatoval prezident institutu Clemens Fuest.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí výhled ekonomiky i vlastního podnikání na nejbližších šest měsíců, klesl ze 103,7 na 101,2 bodu. Podle Fuesta se na tom podepisuje jednak nedostatek vstupních materiálů, jednak obavy ze znovu stoupajících případů nákazy covidem.

Ekonomika EU se vrátila do recese

Ekonomika

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc vzrostl o z 99,7 na 100,4 bodu.

Západní soused představuje pro Česko vůbec nejdůležitějšího obchodního partnera. Míří tam zhruba třetina tuzemského vývozu. V prvním čtvrtletí německý hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 1,8 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku potom tamní ekonomika rostla o 0,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám