Hlavní obsah

Inflace v Británii v září zůstala na 6,7 procenta, čekal se mírný pokles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v Británii se v září meziročně zvýšily o 6,7 procenta, což je stejným tempem jako v srpnu. Ve středu to oznámil britský statistický úřad. Inflace tak zůstává na nejnižší úrovni zhruba za rok a půl. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali její pokles na 6,6 procenta.

Foto: Toby Melville, Reuters

Obchod s potravinami na jihu Londýna.

Článek

Britská centrální banka v září přerušila zvyšování úrokových sazeb, jehož cílem je dostat inflaci pod kontrolu. Finanční trhy předpokládají, že banka ponechá úrokové sazby beze změny také na dalším zasedání, které se bude konat začátkem listopadu.

Centrální banka zahájila zvyšování úroků v prosinci 2021. Její základní sazba se nyní nachází na 5,25 procenta, nejvýše za 15 let.

Bank of England na zářijovém zasedání nevyloučila, že zvyšování úroků obnoví. Ve své srpnové prognóze předpověděla, že inflace se bude držet nad jejím dvouprocentním cílem až do roku 2025.

Loni v říjnu se inflace v Británii vyšplhala až na 11,1 procenta, což byla nejvyšší úroveň za 41 let. Přispěl k tomu nárůst cen energií po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Spotřebitelské ceny navíc už dříve tlačily vzhůru výpadky v dodavatelských řetězcích a problémy s nedostatkem pracovních sil po pandemii covidu-19.

Inflace v USA zůstala na 3,7 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám