Hlavní obsah

Indické aerolinky Akasa Air si objednaly 150 letadel Boeing 737 MAX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická letecká společnost Akasa Air si od amerického výrobce letadel Boeing objednala 150 strojů 737 MAX. Nová letadla mají aerolinkám pomoci v rozšíření letů mimo domácí linky, uvádí se v jejich čtvrtečním oznámení. Pro Boeing je to první velká objednávka od nehody jednoho z podobných letadel v USA v polovině tohoto měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Další podmínky dohody nebyly zveřejněny. Akasa Air očekává, že letadla budou dodána v příštích osmi letech.

Objednávka byla oznámena na aerosalonu WINGS India 2024 ve městě Hajdarábád. Akce přilákala výrobce letadel, aerolinky i vládní představitele. Indie patří k nejrychleji rostoucím trhům letecké dopravy na světě, země chce využít rozkvětu cestovního ruchu větším zaměřením na mezinárodní letecké trasy.

Objednávka zahrnuje verze 737 MAX 10 a MAX 8-200, verze MAX 9 mezi nimi není. Tyto stroje byly odstaveny z provozu, když jednomu z letadel ve službách amerických aerolinek Alaska Airlines za letu odpadla část trupu. Indické aerolinky letadla MAX 9 neprovozují.

I když je Indie nyní nejrychleji rostoucím trhem letecké dopravy, poptávka po cestování tam převyšuje kapacity letadel. Většinu mezinárodních tras tak obsluhují globální dopravci, jako je například společnost Emirates. Ministerstvo zodpovědné za civilní letectví očekává, že v příštím desetiletí se flotila letadel v Indii rozšíří na 2000 ze současných 700. Aerolinky Air India, Akasa a IndiGo mají nyní objednáno už více než 1500 letadel.

Aerolinky Akasa Air začaly létat v roce 2022 a v současnosti mají na trhu asi čtyřprocentní podíl. Největší část trhu má společnost IndiGo, a to 60 procent. Aerolinky ze skupiny Tata Group mají na trhu dohromady podíl 26 procent. Akasa v současnosti létá pouze na vnitrostátních linkách a ve flotile má zhruba dvě desítky letadel, uvedla agentura Reuters.

Další problém Boeingu. Letoun japonských aerolinek musel přistát kvůli naprasklému sklu v kokpitu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám