Hlavní obsah

Index S&P 500 těsně před vrcholem a následným pádem?

Novinky, Michala Moravcová

Akciové trhy, reprezentovány souhrnnými akciovými indexy, nyní atakují svá historická maxima. Index Dow Jones (DJIA), kótován na Newyorské akciové burze (NYSE), překonal 1. února 2013 psychologickou hranici 14 000 bodů, čímž dosáhl nejvyšší úrovně od října 2007. K tomu, aby překonal historicky nejvyšší hodnotu ze 7. října 2007 ve výši 14 066 bodů, mu tedy chybí už jenom kousek.

Foto: http://www.youtube.com

Ilustrační foto

Článek

Dow Jones patří mezi nejstarší, a proto i nejznámější akciové indexy. Měří výkonost třiceti amerických průmyslových, mediálních, finančních a technologických tzv. „blue-chips" - aktuálně největších a nejznámějších amerických společností.

Stejných úspěchů jako Dow Jones aktuálně dosahuje i širší americký akciový index S 500. Ten na konci ledna prorazil úroveň 1 500 bodů. Aby překonal historických maxim z října 2007, musí nyní porazit hladinu 1 570 bodů.

Hlavním důvodem současného posilovaní nejen amerických akcií, ale téměř všech rizikových aktiv je expanzivní měnová politika největších centrálních bank světa. Fed, centrální banka největší světové ekonomiky, pumpuje do hospodářství USA 85 mld. USD měsíčně. BoJ, centrální banka třetí největší ekonomiky světa, se ve svém programu zavázala k natisknutí 1,1 bilionu dolarů do japonské ekonomiky do konce roku 2013. Od roku 2014 pak BoJ každý měsíc plánuje utratit 13 biliónů jenů bez časového omezení.

Centrální banky v rámci své uvolněné měnové politiky nakupují dluhopisy, čímž uměle navyšují jejich poptávku po těchto cenných papírech. Ve výsledku ceny dluhopisů rostou a jejich výnosy klesají. Investoři jsou pak nuceni hledat výnosy jinde a přesouvají své finanční zdroje do rizikovějších (výnosnějších) aktiv. Navíc vnímání rizika se po zkušenostech z loňského roku, kdy hrozil rozpad eurozóny, tzv. „hardlanding české ekonomiky" a pád USA z fiskálního útesu, výrazně snížilo.

Když se podíváme na vývoj akciového indexu S 500 z dlouhodobějšího časového hlediska, tak si můžeme všimnout, že za posledních 15 let (od roku 1997) se cena indexu vyvíjí jakoby v třech časových cyklech. Zatím máme za sebou první dva a nyní se nacházíme ve třetí etapě.  Oba předchozí cykly trvaly 6 let.

První cyklus začal v roce 1997 a skončil na konci roku 2002. Maximálních hodnot dosáhl na jaře a v létě roku 2000 ve výši 1555 bodů. Následně pak s prasknutím internetové bubliny klesl až k úrovni 800 bodů. Druhý cyklus začal v roce 2003 a skončil opět po šesti letech na konci roku 2008 po pádu investiční banky Lehman Brothers v USA. Nyní se nacházíme v třetím cyklu, který začal v roce 2009.

Za předpokladu, že i třetí cyklus bude trvat stejně dlouho jako předešlé dva, měla by aktuální etapa skončit přibližně na konci roku 2014. Nyní jsme na začátku 5. roku z celkové délky cyklu - 6 let. Za předpokladu, že by se vývoj periody zopakoval i na potřetí, měl by nás čekat ještě malý posun směrem nahoru k překonání vrcholu z roku 2007 a pak následně rychlý pád dolů. Ten bychom měli stihnout do konce příštího roku.

Když srovnáme předešlé dvě periody, tak druhá dosáhla mírně vyššího vrcholu než ta první (1570 vs. 1555 bodů) ale rovněž i nižšího dna (687 vs. 807 bodů). Kdyby se historie opakovala, tak bychom letos mohli překonat vrchol z druhého cyklu ve výši 1570 bodů a pak by mohl následovat propad alespoň k hodnotě dna z prvního cyklu ve výši 800 bodů.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Akciový index S&P 500

Reklama

Výběr článků

Načítám