Hlavní obsah

Index očekávání firem mírně klesl. Obávají se růstu úrokových sazeb

Právo, svj

Index očekávání firem ČSOB, který pravidelně hodnotí náladu malých a středních podniků, klesl ve třetím čtvrtletí letošního roku oproti předchozímu kvartálu o 2,8 bodu na 29,1 bodu. Stále ale indikuje převažující optimismus podnikatelů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Index očekávání firem

Článek

„Index sice mírně klesl, ale stále jsme u podnikatelů a firem svědky převládajícího optimismu a velmi dobré kondice. Firmy však začínají vnímat i možná budoucí rizika,“ komentoval výsledky výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Dodal, že víc než dvě třetiny, konkrétně 69 procent tuzemských malých a středních firem, je spokojeno s celkovou ekonomickou situací.

Jako jedno z možných rizik podnikatelé vidí očekávaný růst úrokových sazeb. „Úrokové sazby mohou firmy nepříjemně překvapit výrazným růstem, což může mít za následek zdražení firemního financování,“ uvedl vrchní ředitel útvaru korporátního bankovnictví ČSOB Ján Lučan.

Zvýšení poptávky pro čtvrté letošní čtvrtletí očekává 42 procent zástupců živnostníků a malých či středně velkých firem a stejný počet předpokládá, že jejich investice v letošním roce budou vyšší, než byly loni.

Podíl podnikatelů a firem, kteří se chystají své podnikání rozšířit, se mezi druhým a třetím čtvrtletím snížil o tři procentní body. V horizontu jednoho roku plánuje expanzi zhruba pětina oslovených podnikatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám