Článek
ČOI ale pravomoci hygieniků nepopírá. "Kontroly zaměřené na kvalitu potravin a úroveň přípravy provádí vždy hygiena, ČOI dělá kontroly restaurací stále a průběžně," řekla Novinkám mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Na hygienu se zaměřují v té chvíli, když je tím ohrožen spotřebitel.
V jiných případech například sleduje, zda restauratéři nešidí porce, nebo zákazníkům neúčtují jiné sumy, než jsou uvedeny v jídelním lístku.
Inspekce v minulých dnech při kontrolách restaurací některé za katastrofální podmínky přípravy jídel zavřela. Například asijská bistra v Praze a Českých Budějovicích [celá zpráva] a egyptskou restauraci v Plzni. [celá zpráva] Podniky měly dva dny na naprávu chyb.
Hygienik: ČOI dělá populistická gesta
Hygienici podle Víta za první pololetí zkontrolovali 23 000 stravovacích zařízení a kvůli různým prohřeškům uložili pokuty za 5,5 miliónu korun. Na asijské restaurace připadlo 545 kontrol a pokuty za 520 000 korun.
"Nedá se proto říci, že bychom se tomuto problému nevěnovali. Oni (ČOI) teď udělají prověrku a stejně nám to poté doručí, abychom zakročili. Je to trochu populistické," podotkl Vít.