Hlavní obsah

Čínské restaurace: panika z kontrol

– ČESKÁ REPUBLIKA

Pondělní reportáž TV Nova o úděsné hygienické situaci v jedné kladenské čínské restauraci, při níž oznámil ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Pěkný, že hned následující den nastoupí do čínských restaurací kontroloři, vyvolala mezi čínskými restauratéry pěknou paniku.

Článek

"Mám informace, že se v některých těchto zařízeních ani nespalo a do rána se snažili vše vygruntovat," sdělil Právu Pěkný. Někde to zřejmě do otvírací hodiny nestihli. Stálí návštěvníci tak s překvapením nacházeli na dveřích svých oblíbených podniků informace o neplánovaném uzavření z různých technických příčin. Jedné z provozoven v centru Prahy se například zčistajasna porouchala klimatizace.

Česká obchodní inspekce (ČOI) včera provedla kontroly čínských restaurací v Plzeňském kraji, Brněnském kraji, Ústí nad Labem, Liberci a Praze. Už v pondělí nařídila uzavřít jednu z čínských restaurací v Kladně. Podnětem ke kontrole, při níž byly zjištěny závažné hygienické nedostatky hlavně v kuchyni a zázemí podniku, tam byly opakované stížnosti strávníků.

"Celkem se jednalo o 25 kontrol a výsledkem za včerejšek jsou další dvě zavřené čínské restaurace. Jedna v Praze a další z kladenských. Jedná se ještě o uzavření dalších dvou restaurací v Českých Budějovicích," řekl Právu Pěkný. Podle něj vše nasvědčuje tomu, že hygienické normy byly porušeny až v šedesáti procentech kontrolovaných čínských restaurací.

Češi baští dál

Na každodenním ruchu v ostatních asijských občerstvovnách se ale navenek nic nezměnilo. Jen v Praze včera Právo navštívilo více než patnáct čínských restaurací a rychlých občerstvení. Všechny fungovaly navenek normálně a řada z nich byla plná hostů.

Ani v Kladně nezavládla vůči tomuto druhu stravování nedůvěra. "Já si vždycky na číně pochutnám. Za pětašedesát korun dostanu velikou porci a o to, jak to vypadá v kuchyni, se nestarám. Navíc si myslím, že v řadě českých restaurací to také není zrovna ideální. Nedávno jsem viděl běžet myš po podlaze v jedné poměrně drahé vinárně," svěřil se Filip Král, který si právě odnášel z jídelny na pražských Vinohradech do kanceláře zabalený oběd.

O kontrolách mluvit nechtějí

Pohovořit o kontrolách si ale s čínským nebo vietnamským personálem restaurací většinou nelze. Dokážou sice v češtině bez problémů přijmout objednávku, ale na jakýkoliv dotaz na něco jiného, než je nabízený sortiment, reagují tím, že nerozumějí česky. Tato praxe byla stejná na všech místech, jež Právo navštívilo.

Provozní jedné z ostravských čínských restaurací Duong Duc Hiep ovšem Právu potvrdil, že v řadě asijských provozoven skutečně panují katastrofální hygienické podmínky.

"Jako číšník jsem pracoval v různých restauracích. Obecně se dá říct, že luxusní restaurace se snaží mít všechno podle evropských norem, ale horší to je v některých bistrech. Když jsem dělal v jednom takovém bufetu, měl jsem opravdu strach. Byla tam spousta myší, hygiena byla na velmi špatné úrovni," řekl provozní. "Je to jako u českých restaurací. Vždycky záleží na majiteli, jak se k tomu postaví," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám